26 Април 2024 г. Петък

Бойко Борисов не е „Буда”. Комисия се произнесе за час: Няма съгласие за вербовка

2013-02-04 18:42:13

По-малко от час, след като премиерът Борисов поиска разсекретяването на досието "Буда", МВР съобщи на своята страница, че липсват документи за съгласие за вербовка. БГНЕС публикува пълния текст на съобщението на МВР.

"Комисия в ГДБОП разгледа материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП. Липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор.

Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая.

След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради "липса на среда". Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация", се казва в съобщението на МВР.

БГНЕС припомня, че сайтът „Болканлийкс”, който е свързан с „Уикилийкс”, разпространяващ секретните грами на американската дипломация, публикува вчера документ и досието за вербуване на Бойко Борисов.

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информаторМотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Документите са автентични, имат входящи номера, могат да се проверят в деловодството на ЦСБОП. Това каза днес журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов. Преди 10 дни публикувахме друг документ от "Болканлийкс" за това как Младен Георгиев проучва атентата срещу Цветелина Бориславова, и той беше с гриф секретно. Обърнахме се към ДКСИ, за да разберем дали документът вече е разсекретен, както е по закон, или е презасекретен. От там получихме интересен отговор, че те са се запознали и проучват неговото състояние, което означава, че те или нямат информация за това какви документи съдържат досиетата на БОП или крият нещо. Ние засега нямаме възможност да кажем потвърдено от официален източник, тоест от държавата, заяви Чобанов.

Ние сме проверили документа за вербовката на Борисов чрез други източници, които потвърждават, че документът е автентичен. Ако държавата каже "да", тя трябва да предприеме действия, да разбере как е изтекъл документът и т.н. Става въпрос за теч на информация. Да кажат дали документът е секретен или вече не, той попада в документите, които могат да се изискват по Закона за достъп до обществена информация, каза Чобанов. Според него, няма логика да се появяват точно сега тези документи. "Това би било с по-голям ефект два месеца преди изборите, но ние не правим такива сметки. Ако се потвърди информация, която получаваме, я публикуваме", уточни Атанас Чобанов.

Междувременно ПП ГЕРБ заяви, че категорично се противопоставя срещу поредния сценарий, задействан срещу лидера на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов.

"За нас е ясно, че отново е задействан сценарият за подмяна на дневния ред. Този сценарий все повече заприличва на поредната уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти.

Не сме учудени от координираните позиции от представители на БСП и ДСБ. Ясно е, че започнатите реформи и усилията на премиера пораждат силна непоносимост в нашите опоненти. Очевидно е, че случващата се промяна във всички сфери от живота на българските граждани и реформаторската политика на ПП ГЕРБ, ужасяващо дразнят и червените, и сините, които се провалиха.

Все по-ясно става, че атаката, която се води срещу ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов, не е само политическа. Зад нея прозира засегнатия финансов ресурс на сивата икономика, пазен грижливо години наред от същите тези червени и сини”, се казва в официалното становище на ГЕРБ, което публикуваме със съкращения.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати