25 Април 2024 г. Четвъртък

Заплашваният Янев няма да спре, разкрива далавери на БСП

2013-02-04 15:19:47

Лидерът на РЗС и председател на парламентарната комисия за разкриване на корупцията по високите етажи на властта Яне Янев събра журналисти, за да покаже огромно количество папки, да прочете абзаци от стенограми на СРС-та и да разкаже как е бил заплашван.

На широко анонсираната пресконференция трябваше да станат ясни далаверите на тройната коалиция по проекта АЕЦ “Белене“ и като цяло в сектор енергетика.

Янев обаче отказа да коментира конкретни престъпления, които са извършили, според него и екипът му от “експерти, бивши прокурори“, предишните управляващи. Той се ограничи в четене на документи от Националната следствена служба, в които има основно стенограми на СРС-та и коментари по тях.

Лидерът на РЗС не пожела да посочи какви точно са престъпленията, които се доказват с въпросните документи, но поясни, че ще настоява за среща с главния прокурор Сотир Цацаров. След настоятелни въпроси Янев все пак уточни, че въпросните документи доказват търговия с влияние и, че “сегашният президент на ПЕС и бивш премиер“ е договарял тайно от ЕК доставки на руско ядрено гориво.

Търговията с влияние обаче не е извършена от членове на правителството, а от човек на име Красимир Георгиев – Фронтиера, който е посредничил на Сергей Станишев и бившия енергиен министър Румен Овчаров при разговорите с руската страна.

По думите на Янев тогавашният премиер се е мъчел да заобиколи директива на ЕК, според която само 20% от ядреното гориво може да се купува от Русия. Директивата влиза в сила от 2007 година, а разговорите на Фронтиера с мъж на име Василий са през 2006 г.

В действителност от документите на Янев прави впечатление, че Красимир Георгиев очевидно прави опити да посредничи между Овчаров и въпросния Василий. В самия коментар на записите на разговори се посочва, че Фронтиера поема ангажименти и прави уговорки, които са от компетенцията на представителите на правителството.

“Това обстоятелство красноречиво говори за нерегламентираната му обвързаност с лица, заемащи властови позиции, която му дават увереност да поема ангажименти от такова естество“ (договори за енергийни проект – бел.ред.). От СРС-та става ясно още, че Красимир Георгиев явно прибира и комисионни от Василий, смята Янев.

“Красимир, ние подписахме с Козлодуй споразумение за разплащане в евро...а ние с теб – остана в долари“, споменава Василий по време на разговор с Фронтиера.

Ние с експертите сме стигнали до заключението, че има данни за тежки престъпления и главният прокурор трябва да възобнови производството, коментира Янев, но не каза срещу кого трябва да са тези производства.

Яне Янев обвини и депутата от БСП и бивш бивш заместник на Румен Овчаров в енергийното министерство Корнелия Нинова, че е представила фалшив болничен лист. Председателят на комисията размаха ксерокопие на болничен на Нинова, в което се посочва, че тя страда от “хипертонична болест на сърцето“, каквато диагноза според Янев не съществува.

Той обвини още Нинова за това, че е разговаряла със следовател и го е принудила да прекрати досъдебно производство срещу Красимир Георгиев.

“Получих един куп закани от анонимни обаждания“, обясни още Янев. По негови думи дори “уважавани от него магистрати“ са му звънели да го предупреждават да спре с разсекретяването на документите. Янев обаче обясни, че няма никакво намерение да спира.

Лидерът на РЗС обаче отказа да назове кой го е заплашвал и заяви, че ще каже имената чак след като разговоря с главния прокурор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати