26 Април 2024 г. Петък

Кунева: С 1 млн. "мъртви души" в списъците, няма как нещата да се променят

2013-02-04 12:03:13
Нямаме право след 7 юли, който и да е, да се изненадва за това в какво състояние е държавата. Хората рискуват, знаят какво трябва да направят и трябва да има адекватен отговор на политиците. Това каза пред БНТ лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Защо промяна в Конституцията, защото години наред много партии се оправдаваха, че не могат да направят една или друга крачка, оправдават се и сега, че не могат да направят съдебна реформа или други реформи, защото Конституцията пречела. През 2003 г. бях ангажирана със съдебната система от гледна точка на преговорите. Предложихме промени, които бяха отхвърлени, защото Конституцията не разрешавала и тези промени можело да се правят само през ВНС, оттогава всеки път, като стане дума за работеща съдебна система, винаги се намира някой, който да препъне нещата и да каже, ама Конституцията не дава, каза Кунева.

Тя добави, че Конституцията дава насока за носене на отговорността и това е в контекста на нова държава, която има свойството да се обновява. "Много движещ мотив е начинът, по който се развива ЕС. Направих справка колко пъти е променяна Конституцията на Европа, като започнем от 1951 година до Лисабонския договор от 2007 средно на всеки 10 г. се обновява това, което конституира ЕС. Конституцията свързва хората, няма нищо неочаквано в това, че в 7-та г. на членството на България в ЕС, ние искаме да поставим различни основи на развитие", коментира Кунева.

За отношенията им с РЗС и затова, че Яне Янев каза, че ще съди Кунева, че му откраднала идеята за нова Конституция, Кунева посочи, че много ще внимава да не каже, че организираната престъпност и корупцията е тяхна основна задача. "Защото тогава пък ГЕРБ и господин Борисов трябва да кажат, че никой друг не трябва да пипа тази тема. През ум не ми е минало да казвам, че нещо е авторство и никой не може да работи по дадена тема. Най-красивата част на ЕС е обединяването на хора, политици, интелектуалци. Няма нищо лошо в това тази идея да се разширява. При нас възникна от целите, които си поставяме за обновяване на политическия живот на държавата.

Конституцията има главно тази добавена стойност да се отвори управлението за гражданите, да има повече граждански контрол. Броят на депутатите, това е техническо. Ако депутатите не си вършат работата, и 50 да са, пак ще са много, ако си вършат работата, тогава броят не е най-важното, за което ще говорим", каза Кунева. Тя допълни, че Конституцията трябва да обединява и това е още един аргумент да се консолидираме около обща цел – "а целта е колкото се може повече хора да живеят в България, да напредваме като държава, това може да ни даде стабилност".

В НС партийните лидери могат да го направят това сега, веднага, можеха да го направят и преди 3 г., подчерта Кунева, като се позова на чл. 160 на Конституцията, който гласи, че НС може да се произнесе за ВНС с 2/3 мнозинство. "Поне си струват да опитат. Тази Конституция от 1991 г. преведе България през последните 23 години. Новата може да бъде с много по-широко съгласие, обсъждане и подкрепа от страна на хората и това е хубава мисия", посочи Кунева.

За купуването на гласове тя заяви, че "като приключиха президентските избори, казах, че за да започнем сериозен разговор между партиите, първо трябва да признаят, че са крали на избори, то е документирано".

"Да се разкаят и да обещаят, че повече няма да го правят. Защото така може да започне да се изгражда доверие между партиите. Разбира се, че не го направиха. Имах надежда, че при толкова видни нарушения биха могли да направят крачка да изчистят репутацията си. Щастлива съм, че България на гражданите казахме: При никакви обстоятелства, никакви порочни практики. Как можеш да правиш коалиция с дясното при положение, че до вчера са ти вземали от гласовете, крали, на следващия ден да се прегърнете и да започнете да работите заедно. Не вярвам във фалша и полуистините. Нека партиите наистина стабилизират реномето си и тогава можем да говорим за коалиции. У нас без доверие да се правим, че си вярваме, няма никакъв смисъл", коментира Кунева.

Трябва да отворим за коментар от всички хора, свидетели на подобна практика. В секции, в които аз съм участвала, не е имало такива сигнали. Няма как само една партия, както е в случая нашата, само тя да изчисти цялата политическа система от фалш, това трябва да се направи стъпка по стъпка. Призовавам гражданите да приложат приличие на партиите си. България на гражданите беше първата партия, която заговори за "мъртвите души". Уроците са научени. С почти 1 милион "мъртви души" в избирателните списъци няма как нещата да се променят. Не мога да посоча един период в последните 20 г., когато всичко е било идеално, каза Кунева.

За референдума тя посочи, че ние трябваше да избираме между строеж в Козлодуй и строеж в Белене. "Това управление е записало в своята енергийна програма, че ще има нови блокове, но не е казало къде. При всички случаи ядрена енергетика ще има. Питат ни за "Козлодуй" или "Белене", това не се прави. Ние нямаме техническата грамотност, за да направим тази крачка. Казахме това, което си знаехме от преди. Сравнете референдума в България и в Литва, ще видите колко различно е отношението на правителствата към гражданите. В Литва имаше инвеститори, колко процента, колко ще струва, при нас имаше празен лист хартия, не съм съгласна така да се държим към хората. Караха ни да изберем избор на площадка, такъв референдум няма. Ние не можем да изберем площадка за депониране на отпадъци, камо ли да изберем площадка за ядрена мощност. Няма пари, няма да се строи, ама вие отидете на един референдум така просто на минаване, това е шизофренично", уточни още Кунева.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати