28 Март 2024 г. Четвъртък

Тест драйв: МВР кара коли на "Литекс моторс" безплатно за неопределено време

2013-02-04 11:09:42
Този текст не е от секцията "Тест драйв" на рубриката "Скорост", в която представяме нови автомобили. Материалът е по информация от днешния брой на вестник "Сега", който съобщава, че "Литекс моторс" е дала на МВР да тества коли на марката "Грейт уол" (Great wall), произведени в завода в Ловеч. Медията се позовава на отговори от вътрешното министерство и ловешката фирма.

От ведомството на Цветан Цветанов обяснили, че са получили автомобили за тест драйв (test drive - тестово каране - от англ.), но не уточнили броя им и колко време ги ползват. Идеята е колите да се тестват и след това институцията да реши дали да си купи от тях. "Колите най-вероятно ще останат за проби и през тази зима", добавили от вътрешното министерство.

"Литекс моторс" като национален производител на автомобили има практика да предоставя на частни лица, компании и държавни институции свои продукти за тестване за определен период от време", отговорили от компанията, която е свързана с бизнесмена Гриша Ганчев. Според фирмата целта на провеждането на тези тестове е клиентът да се увери във високото качество на продукцията им. Оттам също не пожелаха да уточнят колко и какви коли са предоставили на МВР.

Не е ясно и как, ако от МВР харесат автомобилите, ще ги закупят без тръжна процедура, нито пък дали още колите "Грейт уол" с надписи "Полиция", които бяха паркирани пред офисите на "Литекс комерс" през май миналата година, когато беше проведена акция срещу компанията, са от тестовите. Под въпрос е и каква е инвестицията в "брандирането" на автомобилите, за да се отличават като полицейски. 

Според публикацията в "Сега" досега "Литекс моторс" не е имала спечелени обществени поръчки на МВР.  Не е известно обаче дали това важи и за фирмата на вътрешното министерство "Безконтакти мултиплексорни вериги" (БМВ). Неотдавна се разбра, че през 2012 г. МВР е получило дарения за близо 9 млн. лв. От регистъра става ясно, че БМВ е дарила автомобили и мотоциклети за над 650 хил. лв., но без детайли какви са.

"Дневник" писа преди няколко месеца показа, че горските стопанства си поръчват джипове, а поръчките бяха спечелени само от "Литекс моторс".

Заводът на компанията в Ловеч беше тържествено открит през февруари 2012 г. от премиера Бойко Борисов и Гриша Ганчев. Бизнесменът в момента е разследван за данъчни престъпления и закана за убийство, а синът му беше арестуван през май миналата година.

След ареста  му Данаил Ганчев бе обвинен в данъчни престъпления заедно с другите двама изпълнителни директори на компанията, а полицейската акция стана известна като "Захар", тъй като разследващите твърдяха, че е укривано ДДС от сделки с тази стока. Впоследствие обвинение като лидер на организирана престъпна група получи и самият Гриша Ганчев. Той бе обвинен и че е заплашил с убийство шефа на НАП Красимир Стефанов. Разследването се води от спецпрокуратурата, но за почти година обвинителен акт още не е внесен. Данаил Ганчев и другите задържани бяха освободени в края на юли миналата година, като отпадна дори паричната му гаранция.
Гриша Ганчев официално не фигурира сред управляващите на "Литекс моторс", пише "Сега". Компанията има два съдружника - "Литекс комерс" и "Ауто инвестмънт", като 99.93% от "Литекс комерс" са собственост на "Литекс инвестмънт лимитид" - фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Неин представител у нас е Гриша Ганчев. Като физическо лице той притежава останалите 0.07% от дружеството.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати