29 Март 2024 г. Петък

Премиерът на Сърбия под огън заради срещи с наркоклан

2013-02-04 10:43:22
Премиерът на Сърбия Ивица Дачич ще трябва да обясни публично защо през 2008 г. като министър на вътрешните работи се е срещал с Родолюб Радулович, известен като Миша Банана. Преди два дни Дачич потвърди, че многократно се е срещал с този човек, който заема високи позиции в наркоклана на Дарко Шарич, но не и какви са били темите на тези срещи и разговори, пише сръбският вестник „Блиц“. 

Дачич не отговори на въпроса за повода на контактите с Радулович и защо няколко пъти се е срещал с човек, за когото по думите му не знае нищо, пише вестникът. 

Премиерът и вътрешен министър на Сърбия Дачич потвърди по-рано, че се е срещал с Родолюб Радулович през 2008 г., но тогава въз основа на полицейската информация не е знаел кой е този човек, а данните за срещите са били архивирани като средство за политическо изнудване. 

Дачич каза, че не е извършил престъпление, че работата срещу Дарко Шарич е започнала по време на неговия мандат, а в борбата с организираната престъпност се е срещал с много представители на ФБР и ДЕА. 

„Блиц“ пише, че по информация на чужди разузнавателни служби Радулович е отговарял за транспортирането на два тона кокаин от Южна Америка за Европа, за което в Сърбия му е повдигнато обвинение. 

В края на миналата седмица медиите в Сърбия писаха за нерегламентирани връзки на високопоставени полицаи, сред които и настоящият премиер Дачич. Твърди се, че през 2008 г. криминалната полиция е записала негови срещи с Радулович, за когото дори има подозрения, че всъщност е шефът на Дарко Шарич, който в момента се издирва от сръбските власти за наркотрафик. 
 
Междувременно премиерът Дачич, който е и лидер на Социалистическата партия на Сърбия, отхвърли всякакви подозрения, че зад обвиненията за негови контакти с хора от клана на Шарич  и опита за той да бъде дискредитиран стои Сръбската прогресивна партия, която е коалиционен партньор в кабинета. 

Пред Ройтерс Дачич каза, че това е атака срещу единството на правителството и опит на определени сили да предизвикат предсрочни избори. „Ние вярваме, че Сръбската прогресивна партия е напълно надежден партньор и искам да подчертая, че в правителството съществува единство“, каза Дачич. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати