20 Април 2024 г. Събота

Симеон Дянков: Ако Борисов не е премиер, напускам България!

2013-02-03 14:38:17
Дойдох в България заради Бойко Борисов и ако той отново бъде премиер и ако пожелае, ще работя с него. Ако обаче той не е премиер, аз няма да бъда в България, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред TV7.

В подобен случай той възнамерява да се откаже от политиката и „ще се отдам на други неща, като първото ще е писане на книги“, категоричен беше Дянков. Той уточни, че има предложение от американско издателство да пише за грешките на европейските лидери.

Вицепремиерът заяви, че би подал оставка, ако не се изпълни държавния бюджет, както и ако падне забраната за тютюнопушене на обществени места, която възприема като борба за по-добро здравеопазване в България.

Икономическият преход в България за разлика от всички други източноевропейски страни, може би с изключение на Румъния, почти не е започнал, защото политическата ни промяна не се обърна лесно като в другите държави. Тук комунистите станаха социалисти, комсомолците – капиталисти и иззеха  властта. Помогнаха им барети, дали добри, дали лоши и политическата власт се превърна в икономическа. В по-големите сектори, които са свързани с по-голямо кредитиране от търговските банки, са си същите хора като преди 20 г, каза още вицепремиерът.

 По повод традицията да се развързва кесията и да се дават повече пари за пенсии и  да се вдига минималната работна заплата преди избори, Дянков подчерта, че вече е доказал, че пред избори не отпуска кесията с финансите, а през годините Бойко Борисов е станал поне толкова десен, колкото него самия в пазенето на финансова дисциплина.

Постигането на баланс във фискалната политика е да сме здрави днес, за да не банкрутираме утре, обясни Дянков и добави, че икономиката на България е много крехка заради тежките пет-шест години на криза в Европа. Един милиард прави разликата между това да сме най-стабилните в Европа и това да банкрутираме, каза Дянков.

По отношение на предизборните обещания министърът на финансите каза, че в Германия и САЩ има офис, който да калкулира колко ще струват обещанията на политическите лидери и това ще се направи и у нас, за да е ясно, когато някой твърди, че ще увеличи пенсиите например, колко ще струва това и ще може ли да си го позволи.

Според Дянков тенденция в световен мащаб е цената на храната да се увеличава, което покачва инфлацията. Другият фактор, който я определя, е цената на петрола. По думите му начинът да се справим с инфлацията у нас е да започнем да изкарваме повече пари и да градим имиджа на България така, че да привличаме повече и по-богати туристи.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати