19 Април 2024 г. Петък

Избори в Куба - 612 кандидати за 612 места

2013-02-03 10:59:09
Над осем милиона кубинци ще гласуват днес за нов състав на Националното си събрание в процедура, която в края на месеца ще завърши с преизбиране на президента Раул Кастро, предаде Франс прес.

Вотът не крие изненади, тъй като кандидатите са точно толкова, колкото и местата - 612. Избирателите ще гласуват също за обновяване на местните парламенти в 15-те провинции, където съотношението е същото - общо 1269 кандидати за 1269 места.

В изборите не участва нито един опозиционен кандидат, така че нищо не поставя под въпрос властта на единствената партия в Куба - комунистическата.

След избирането на депутатите националният парламент ще избере нов Държавен съвет - върховният изпълнителен орган, чиито около 30 членове впоследствие ще изберат свой председател, най-вероятно Раул Кастро, за втори мандат.

Изборите, които кубинският официоз "Гранма" определя като "един от най-важните моменти в кубинския демократичен процес", все пак крие известна интрига, тъй като са първите от половин век, които въвеждат ограничение до два петгодишни мандата за най-високите постове в страната.

Очаква се "историческото поколение", което управлява от Кубинската революция през 1959 г. насам, отчасти да отстъпи място на по-млади ръководители в Държавния съвет.

Съгласно новите правила 81-годишният Раул Кастро би трябвало да се оттегли от поста през 2018 г., така че на тези избори анализаторите ще се опитат да различат евентуални негови приемници.

Само една трета от кандидатите, подбрани от Националната избирателна комисия, са членове на досегашния парламент. Без кандидати и достъп до контролираните от държавата и партията медии, опозицията се опитва да присъства - отсъствайки. Както и на общинските избори през октомври миналата година дисидентите призовават да не се гласува или да се гласува с празна или невалидна бюлетина.

На общинските избори - първи етап от сегашния изборен процес- избирателната активност надхвърли 94 процента на първия тур. Вотът не е задължителен, но участието е силно насърчавано от властите.

Според избирателната комисия празните бюлетини са били не повече от 9 процента, така че тя отчете резултатите като "недвусмислена проява на подкрепа за политическата система".

 "Изборите в Куба са състезание с един-единствен кон", казва опозиционерът Елисардо Санчес от Националната комисия по правата на човека и националното помирение - незаконна организация, към която властите проявяват търпимост.

Изборите са непълни, когато населението трябва да избира от брой кандидати, равен на броя на местата, отбелязва и подкрепящият властта писател Гилермо Родригес Ривера.

Основната част от кандидатите са правителствени функционери, не може едновременно да си съдия и страна по дело, допълва университетският преподавател в бележка, публикувана наскоро в блога на емблемата на кубинската песен Силвио Родригес (segundacita.blogspot.com).

Избирането на председател на Държавния съвет обикновено става на 24 февруари - датата, на която се чества годишнината от войната за независимост през 1895 г.

Оттеглил се от власт през 2006 г. по здравословни причини, Бащата на Кубинската революция - 86-годишния Фидел Кастро, отново се кандидатира за парламента, въпреки че за последен път е присъствал на парламентарно заседание (такива сесии се свикват два пъти годишно за по няколко дни) през август 2010 г., пише БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати