25 Април 2024 г. Четвъртък

Николай Младенов обсъжда Балканските отношения на срещата в Мюнхен

2013-02-03 10:56:35

Външният министър Николай Младенов се срещна с министър-председателя на Черна Гора Мило Джуканович, с външния министър на Косово Енвер Ходжай и с македонския си колега Никола Попоски, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Младенов обсъди с тях ситуацията на Балканите, европейската и евроатлантическата интеграция на страните от региона. Той участва в 49-ата Конференция по сигурността в Мюнхен.

По време на разговора с Никола Попоски бе обсъден и ходът на преговорите за договор за добросъседство между България  Македония, които преминават в конструктивен дух.

Министър Младенов разговаря днес и с Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, с министър-председателя на Катар Абдулах Бин Халифа ал-Тани, с външния министър на Ирак Хошияр Зибари и с изпълнителния директор на Европейската отбранителна агенция Клод-Франс Арнолд.

В дневния ред на дебатите в Мюнхен са кризата в еврозоната, промените в енергийната карта на света, както и бъдещето на евроатлантическото партньорство в сферата на сигурността.

По време на конференцията вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова за засилването на трансатлантическите връзки, подчертавайки, че Европа е "крайъгълният камък" на международните ангажименти на САЩ, съобщи АФП.

По време на реч пред дипломати, министри и военни представители Байдън разсея съмненията, че САЩ са преместили фокуса си извън Европа.

"Президентът Барак Обама и аз, продължаваме да вярваме, че Европа е крайъгълният камък на нашите ангажименти, заедно с останала част на света и катализирането на добро сътрудничество. Това е основата. Нищо не се е променило. САЩ и Европа, всички ние имаме важни и специфични интереси в азиатско-тихоокеанския регион, неговото умиротворяване и растеж", коментира Байдън.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати