28 Март 2024 г. Четвъртък

Да оцелееш в Сталинград

2013-02-02 12:36:50
Военнослужещи от сухопътните войски, авиацията и флота, облечени в униформи от времето на Великата Отечествена война, ще участват на 2 февруари в парада в чест на 70-годишнината от победата на СССР в Сталинградската битка. Това е едно от преломните сражения във Втората световна война. В архивите за него са останали много документи. Един от тях е много специален – хроника на живота в града, в който едва ли не всяка улица е била огневи рубеж, се казва в материал на руската национална телевизия „Първи канал“. 

„27 септември. Къщата ни изгоря, дрехите, закопани в двора, също изгоряха. Макар че бяха в земята. Ние сме боси, необлечени. Няма къде да се скрием“, пише в дневника. С калиграфски почерк, с всички препинателни знаци, от септември 1942 г. до февруари 1943 г. Аня Арацкая пише за това как нейното семейство се е опитвало да оцелее в града, в който се е водела най-ожесточената битка в историята на човечеството. Тогава тя е на 16 години. 

Съдейки по написаното, семейството на Аня се е преместило да живее на стотина метра от стените на музея, където в момента се пази дневникът на момичето. По време на Сталинградската битка точно оттук е започвало стръмното надолнище към Волга. Някъде на този склон майката, бабата, нейният брат и двете й малки сестрички изкопават в студената и мокра глина не землянка, а просто дупка. Оттам се е виждало как фашистките самолети през цялото време бомбардират около реката, как загиват жени и деца. Може би затова те и така не се решават да се опитат да се прехвърлят на левия бряг на реката. 

След като на 23 август фашистките самолети почти заличават Сталинград от лицето на земята и за няколко часа бомбардировки загиват 40 000 души, оцелелите се опитват да се върнат да живеят близо до разрушените си домове. Но само месец по-късно руините се превръщат в предна бойна линия. Заемайки позиции, червеноармейците са били принудени да прогонят криещите се сред отломките мирни жители. 

„Хората, които вече са били свикнали в тази малка яма, превърнала се в техен дом, на тях им е било много болно да се разделят: къде да ходят, къде повече да копаят“, разказва историкът Светлана Аргасцева. 

Няколко седмици Аня не пише. След това на страничка, намокрена от сълзи, пише как са погребали баба й и една от сестричките й, на фронта са загинали баща й и брат й. „Почти през цялото време ни се яде“, пише момичето. Рядко успяват под обстрела да се доберат до разрушената мелница и майката варяла каша от обгорялата пшеница. 

Момичето помагало на ранените, перяло бинтовете, но за боевете в дневника няма почти нищо. Затова пък от ноември нататък тя през цялото време пише колко непоносимо студено е: „12 декември. Лягаме да спим, свити, плътно прилепени един до друг. Не е възможно обаче да се стоплим: минус 35 градуса, може би и повече. Като че сме се залепили един до друг, а студът става все по-голям“. 

Историкът Светлана Аргасцева признава, че е търсила в дневника нещо написано от 2 февруари – датата, която официално се смята за деня на разгрома на фашистите край Сталинград. Но в града все още се е стреляло и Аня повярвала, че врагът е разбит едва след няколко седмици. „20 февруари. Ура! Ура! Ура! На 3 февруари освободиха Сталинград. Германците са напълно унищожени и вървят дълги колони от пленници. Противно е да ги гледаш. Вървят премръзнали, полуразсъблечени, сополиви. Проклети гадове! Кой ви е викал тук?!“, пише Аня. 

След преживения кошмар Денят на Червената армия се струва на момичетата най-дълго чакания празник, а танците в болничната сграда – едва ли не за първия бал. „23 февруари. Днес са първите танци! С момичетата дори не можехме да повярваме. Изведнъж се сетихме: а какво ще обуем, за да танцуваме. Тоня се оказа смела. Тя отиде и отряза парчета от шинелите на мъртвите немци. От плата си ушихме пантофи. После сварихме гъст захарен сироп. Като ги намажеш, пантофите блестят красиво. Важното е мама да не разбере за захарта“, пише момичето в дневника си.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати