Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 18
Начало arrow Бизнес arrow Нова група инвеститори проявява интерес към "Белене"

Нова група инвеститори проявява интерес към "Белене"

  Print E-mail
2013-02-01 17:04:15
източник: news.bg

Нова група от инвеститори проявява интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" стана ясно от разпространено съобщение до медите. Неин представител е бившият председател на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов.

Деспотов разясни, че заявеният частен интерес е различен от този на Богомил Манчев и Global Power Consortium и нямат нищо общо с тях, предаде Money.bg

Осъществяването на проекта "Белене" изисква принципни преговори и договoрки с правителството, тъй като ако се реализира от частен инвеститор трябва да се промени законодателството и да се учредят специални концесии за изграждането на централата, поясни Деспотов.

Идеята е в България да се учреди частно акционерно дружество, което да има за цел изграждането на проекта, като то ще набира капитал, чрез листване на негови акции на международните фонсови борси, каза още Деспотов.

По думите му в момента в света има много излишен капитал и по-малък кръг от смислени инвестиции.

Оценката на групата инвеститори, които Деспотов представлява, е че проектът ще струва 5.1 млрд. евро.Става въпрос за изграждането на самата електроцентрала, но не и за прилежащата към нея електроенергийна инфраструктура. На въпрос как ще бъде решен този въпрос Деспотов поясно, че това може да стана по два начина. Първият е ако държавата каже, че има средства за изграждането на необходимите подстанции и далекопроводи, а ако тя откаже вторият е да бъде сформирана нова компания, която на принципа на първата да набере капитал и да реализира инфраструктурата.

Деспотов представи и финансови изчисления според, които ако АЕЦ Белене бъде финансирана със собствен капитал, а не със външно финансиране тя ще генерира минимален приход от 5 млрд. евро в първите 20 години от експлиатацията си.

Аргумент в полза на това, че има нужда от нови мощности Деспотов посочи, че страната ни е една от, тези които на глава от населението според Световната банка консумират сравнително малко електроенергия.

Деспотов очерта и защо според него проектът не е бил реализиран от държавата. По думите му Валутният борд създава ограничения правителството да бъде кредитирано от Централната банка с нова парична емисия, което пречи на проекта да набере необходимия му ресурс по този начин.

На въпрос дали оборудването ще бъде доставено от Атомстройекспорт, Деспотов заяви, че няма защо да се връщаме в първи клас и да търсим нови изпълнители. Това само ще забави и оскъпи проекта, бе категоричен той.

По думите му екипът от инвеститори няма да иска дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията произведена от АЕЦ Белене и че тя ще се продава на свободния пазар.

АЕЦ Белене ще бъде и важен коз при привличането на чуждестранни инвеститори от всякакъв характер, защото те като дойдат тук ще искат електроенергия с която да извършват производството си, каза още Деспотов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?