26 Април 2024 г. Петък

Близкият Изток е в бойна готовност

2013-02-01 11:26:35

Сирийските войски в района на Голанските възвишения са приведени в пълна бойна готовност, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на британски военни специалисти, които следят ситуацията в Близкия изток.

Британците разполагат и с информация за това, че в състояние на повишена готовност са въоръжените сили на Ливан и Йордания.

Тревогата в Ливан идва в отговор на действията на израелски инженерни части по демаркационната линия, както наричат границата между Ливан и Израел. В района има миротворчески сили на ООН. Израелски инженерни части са преминали през нея, достигайки плътно до границата с Ливан, но без да я пресичат.

Ливански медии прибързаха да съобщят за "началото на израелски поход към Бейрут", което обаче бе опровергано от държавната информационна агенция "Ал Ватания".

Ливанските военно-въздушни сили съобщават в официално съобщение, че има интензивни полети над южните части на страната на израелски военни самолети, които са нарушили въздушното пространство на Ливан.

В Йордания бойни сили на армията са строени в близост до границата с Израел, в посока река Вазани и езерото Кинарет.

В сряда Военновъздушните сили на Израел атакуваха научноизследователски център в Дамаск. Според информацията на британските експерти са били унищожени мощности за производство на химическо и бактериологично оръжие.

Има данни и за повишена готовност на армейските подразделения на Турция, които се намират на границата със Сирия.

В същото време стана ясно, че най-близкият съюзник на Сирия, Иран, също е подготвен за "незабавна атака" по израелски цели. Както отбелязва генерал Хаджизааде, командир на иранските ракетни сили, една евентуална "атака срещу Сирия за властите в Техеран означава и атака срещу Иран". Той за пореден път заплаши официален Тел Авив, че е в състояние да нареди изстрелването на 150 000 ракети по израелски цели.

Израел засега не коментира сирийските твърдения, че израелски самолети са бомбардирали военен обект близо до Дамаск, предаде АФП.

Официални израелски представители и израелската армия не потвърждават, но и не отричат участие в предполагаемата атака. Няма коментар и за други твърдения за това, че израелски военни самолети са атакували конвой с оръжия в района на сирийско-ливанската граница.

„В Джамра, намиращ се между Дамаск и границата с Ливан, се предполага, че се съхранява химическо оръжие и е възможно колоната да се е намирала в близост до този обект, когато е бил подложен на атака. Изключено е, обаче, химическото оръжие да се е превозвало директно на товарните автомобили”, заявява сирийски дипломатически източник. Друг източник заявява, че цел на удара е бил товарен автомобил, отправил се към Ливан, натоварен с ракетни и зенитни комплекси.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати