26 Април 2024 г. Петък

В Армения простреляха кандидат-президент

2013-02-01 10:33:26

Армения е разтърсена от опита за политическо убийство на 63-годишния кандидат за президент Паруйр Айрикян, съобщи кореспондент на news.bg от Ереван.

Тази нощ около 23 часа в Ереван на улица Тпагричнери е извършено покушение над кандидата за президент на Република Армения Паруйр Айрикян, докато политикът се е прибирал вкъщи.

Срещу него са изстреляли два куршума, единият от които го е засегнал в дясното рамо. Той е настанен за лечение в спешната помощ към ереванската болница „Св. Григор Лусаворич", квартал Нор норк. Айрикян е в стабилно състояние.

През нощта той е бил посетен от министър-председателя, председателя на парламента и други официални лица.

Междувременно официално бе обявено, че изборите ще бъдат отложени с две седмици, ако Айрикян не може да се възстанови и да продължи предизборната си кампания. Те са назначени за 18 февруари.

Айрикян не е сред основните кандидати за спечелване на тези избори. Социологическите агенции му дават 1,5%.

Това покушение е покушение срещу демократизацията и преодоляването на отрицателните явления от постсъветския период и срещу нейната европейска ориентация. Такова нещо не се е случвало от разстрела на министър-председателя, председателя на парламента и шестима депутати в арменския парламент през октомври 1999 година, коментира кореспондентът ни.

Имайки предвид, че Айрикян няма никакви шансове, резултатът от покушението доведе до рязко покачване на рейтинга му и неговата популярност, което обаче е малко вероятно да обърне везните в негова полза.

Айрикян е известен дисидент, уважаван човек със своя лична позиция, но няма никакъв опит в управлението на държавата, нейната икономика и инфраструктура. Още по-малко в ролята на главнокомандващ, когато Армения се намира в състояние на война със съседните държави.

Известният дисидент, прекарал дълги години в съветски затвори, е един от 8-те кандидати за президентските избори за 18 февруари.

Покушението няма да промени крайния резултат от президентските избори като безспорен фаворит остава действащият държавен глава Серж Саркисян - бивш главнокомандващ на Нагорно-карабахската армия и бивш министър на отбраната и държавната сигурност - който се очаква да спечели 2/3 от гласовете.

Бившият външен министър и бивш американски граждани Рафи Ованисян се очаква да вземе малко над 20%.

Както и друг път се е случвало, азербайджанската армия използва вътрешнополитическите проблеми в Армения за провеждане на атаки срещу арменските позиции в Нагорни Карабах.

Очаква се това да се случи и днес.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати