25 Април 2024 г. Четвъртък

Писмото на един емигрант до властта: Защо мълчите, когато Лондон ни обижда?

2013-01-31 13:47:57

Наш емигрант, който от 3 години живее и работи в Лондон, изрази възмущението си от мълчанието на нашите управници относно антибългарската кампания, която се вихри на Острова през последните седмици. В отворено писмо до президента, премиера и външния ни министър 35-годишният Димитър Димитров от Варна призовава властта у нас най-после да реагира на нападките и да защити гражданите на България. От няколко дни апелът му обикаля социалните мрежи и предизвиква лавина от коментари, предаде Стандарт нюз. 

Ето и самото писмо:

До Росен Плевнелиев, Президент на Република България 
До Бойко Борисов, министър-председател
До Николай Младенов,  министър на външните работи

До българските медии

Уважаеми г-н Президент,
Г-н Борисов,
Г-н Младенов,

Казвам се Димитър Димитров и от 3 години работя и живея в Лондон, Великобритания.
От почти година отношението на английските власти към българските емигранти е изключително негативно. Това рефлектира и върху отношението на обикновените хора в Англия към нас.

Г-н Президент,
Аз мога да разбера тяхното отношение. Защото те не правят разлика между честен български работник и просяк или крадец от ромски произход.

Но аз не разбирам отношението на България към този проблем. По-точно липсата на такова.

Ние сме третирани като най-долна класа хора. Защото такива сред нас наистина има. Но повечето от емигрантите сме отишли на Острова, защото тук, в България, няма място и работа за нас.

Аз работя в Лондон, но повечето ми пари идват в България. За да помогна на баща си да си оправи покрива. За да помогна на семейството си да живее нормално и да не изпитва лишения. За да мога и аз за месец поне да прекарам време с близките си, доставяйки си елементарни удоволствия.

И затова си мисля, че е крайно време България да се намеси. Да се намесите Вие, г-н Президент, г-н Премиер и г-н Външен министър. Защото посолството ни в Лондон е не просто „Мисия Лондон”. То е “Mission impossible”.

Отзовете мисията си в Лондон. Те са там, за да помагат на българите. А в най-добрия случай те не пречат. Но не защото правят нещо както трябва, а защото ги няма никакви.

Защо България позволява да насочват негативни кампании към нейните граждани, както пише в-к „Гардиън”?

Защо България позволява да наричат гражданите й „мърляви сънливци”, по думите на общинския съветник Ники Айкън. „Уестминстър е готов да плати хиляди паундове за вагони, с които да изпрати мърлявите сънливци от България и Румъния обратно вкъщи и да прочисти техните импровизирани лагери”, казва въпросният лондонски управник.

Защо позволявате тази дискриминация?

Аз съм европейски гражданин, както хилядите ми сънародници тук. И очаквам държавата, от която все още не съм се отказал и в която харча повечето си пари, да ме защити.

Но от Ваша страна – ни вопъл, ни стон.

Аз не се чувствам добре в Лондон. Но в британската столица аз не съм безработен. Или пък ниско платен. От друга страна – аз работя повече от всеки поданик на Нейно Величество. И знам, че така съм ценен и за Великобритания, където плащам данъци и осигуровки, и за България, където харча спечеленото.

Очаквам Вие, г-н Плевнелиев, да направите нещо за нашия имидж на Острова.

Очаквам Вие, г-н Младенов, да направите визита заради проблема. Макар и маскирана зад дипломатическа среща по друг повод.

Очаквам Вие, г-н Борисов,  да покажете на Вашия колега Камерън истинското лице на България.

Крайно време е да направите нещо.

Защото съвсем скоро ще дойде моментът, в който англичанин, щом чуе, че си българин, ще те заплюе на улицата.

С уважение и в очакване,
Димитър Димитров, на 35 години, от Варна и Лондон

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати