20 Април 2024 г. Събота

Сред първите сме по брой военнослужещи

2013-01-31 13:28:19

Прогнозните средства за капиталови разходи в министерството на отбраната за периода 2011-2020 г. са планирани в размер на 2 милиарда лева, пише в Инвестиционния план-програма на МО.

В документа изрично е подчертано, че инвестиционни проекти до 50 млн. лева се одобряват от министъра на отбраната, проекти до 100 млн. лева - от Министерски съвет, а проекти над 100 млн. лева - от парламента. Приоритет в него е и осигуряването на средногодишна бюджетна рамка за отбрана в размер 1,5 на сто от БВП.

Според прогнози на експерти в областта на сигурността се предполага, че след 2014 г. у нас ще бъдат реализирани изискванията, заложени в Бялата книга за отбраната -разходите за отбрана да се стабилизират в размер на около 1,5 на сто от годишната стойност на БВП на страната. Оптимистичните варианти сочат, че стойностите на възможните разходи за отбрана у нас в милиарди левове към 2020 г. биха могли да достигнат 3,1млрд. лв., а към 2026 г. - невероятните сега 5 милиарда лева, пише БТА.

Анализ на Европейската стратегия за сигурност отчита, че страните от ЕС имат разходи за отбрана около 200 млрд. евро годишно, което ги прави значителен глобален фактор за световния мир. Експерти коментират, че разходите за отбрана на страните от ЕС средно са около 1,6 на сто от БВП. За сравнение, САЩ отделят близо 5 на сто от своя БВП като водеща военна сила в рамките на НАТО.

На първо място сред страните от ЕС по брой военнослужещи на 10 000 жители е Гърция - 119 военни /за сравнение южната ни съседка отделя за отбрана въпреки финансовата криза около 4 на сто от своя БВП за близо 100-хилядната си армия/. На второ място в тази своеобразна класация е България - 45 военни на 10 000 жители. На трето място - Румъния /35/, следват Белгия /25/, Литва /24/, Чехия /23/, Ирландия /21/ и на последно място е Австрия - с 12 военнослужещина 10 000 жители.

Друга статистика обаче класира Австрия на първо място в ЕС по средствата, които харчи държавата за един военнослужещ - 35 000 евро. България е на едно от последните места с около 5 000 евро за един военнослужещ. Данни от доклад на Световния институт за изследване на мира в Стокхолм отчитат, че през 2011 г. в света за военни цели са изразходвани над 1,7 трилиона долара, като за пръв пътсветовните военни разходи не са се увеличили от 1998 г.насам. Тези разходи са около 2,5 на сто от световния брутен вътрешен продукт, като на всеки човек от планетата се падат по около 250 долара за военни разходи.

Според доклада на института в Стокхолм основната причина за спиране на растежа на военните разходи са икономическите политики, предприети в повечето западни страни, в резултат на световната финансова и икономическа криза.

Първенец в харченето на средства за военни разходи е Северна Америка, където са изразходени над 800 млрд. долара. В Европа военните разходи са за около 400 млрд. долара, в Азия и Океания - над 360 милиарда долара, в Африка - над 45 милиарда долара и в останалия свят - над 120 милиарда долара.

Икономическата цена на войните в Ирак и Афганистан се оценява между 1 и 4 трилиона долара до края на 2011 г. от страна на САЩ, като значителни, но по-ниски разходи са били направени и от другите участници в тези конфликти.

Докладът на Стокхолмския институт отбелязва също, че дългогодишното увеличение на военните разходи на САЩ е на път да приключи, което е в резултат от края на войната в Ирак и предстоящото изтегляне от Афганистан, както и от мерките на Вашингтон за намаляване на бюджетния дефицит.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати