29 Март 2024 г. Петък

Шефът на "Гугъл": Няма бягство от виртуалното минало

2010-08-18 19:40:22
Изпълнителният директор на "Гугъл" Ерик Шмид изрази притеснение, че интернет потребителите споделят прекалено много информация за себе си и в бъдеще трудно ще могат да я заличат, съобщи британският в. "Индипендънт".

В интервю пред "Уолстрийт Джърнъл" той каза, че някой ден хората  ще трябва да сменят самоличността си, ако искат да избягат от виртуалното си минало.

"Не мисля, че нашето общество осъзнава какво се случва, когато всичко е достъпно, познато и записвано от всички през цялото време. Хората трябва да се замислят над това," коментира той пред изданието.

Медиите намират изказването на Шмид за иронично, тъй като мисията на управляваната от него компания е да "организира световната информация и да я направи достъпна и полезна за всеки." Подобно изявление е учудващо за човек, чиито бизнес се основава на събирането на данни и предоставянето на възможно най-бърз достъп до тях, коментира британският вестник.

"Гугъл"е спечелила милиарди чрез проучване на поведението и навиците на клиентите си в интернет и използването на тази информация за персонализирането на реклами. Компанията  вероятно има най-голямата заслуга за това, че днес хората публикуват всестранна информация за себе си в интернет и тя може да бъде видяна от всеки, отбелязва "Индипендънт".

"Мнението на Ерик Шмид е леко иронично, но идва точно на време," коментира Дилън Шарп от британската група за защита на личните данни Big Brother Watch.

"Той е напълно прав за количеството лична информация, което споделяме онлайн. В момента има милиони деца и тийнейджъри, които ще кандидатстват за работа след десетина години. Тогава ще открият много неща онлайн, от които се срамуват, но не могат да изтрият," допълни той.  

Дългата ръка на "Гугъл" достига до почти всяка сфера на виртуалното пространство и интернет технологиите. Освен онлайн търсачка, компанията притежава браузъра Chrome; имейл услугата Gmail; картите Google Earth, Maps и Streetview; блог платформата Blogger; социалната мрежа за споделяне на видео клипове YouTube; софтуера за разглеждане и редактиране на снимки Picasa; операционната система за мобилни устройства Android, както и безброй други услуги и приложения.

Наскоро интернет гигантът купи компаниите Slide и Zynga, които разработват онлайн игри и приложения. Според анализаторите, това е доказателство, че "Гугъл" иска да навлезе и в сферата на социалните мрежи, която е основна мишена на защитниците на личните данни.

Този тип уеб сайтове в момента имат около 600 млн. потребители. Чрез тях приятели, врагове или работодатели на даден човек имат достъп до негови снимки, видео клипове или блогове, за които той може отдавна да е забравил. Наскоро колумнист в "Ню Йорк Таймс" написа, че в днешния свят е "невъзможно да изтриеш публикуваното си минало и да продължиш напред."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати