19 Април 2024 г. Петък

Изборът е: С Борисов или Станишев е по-зле...

2013-01-31 09:36:45

Преглед на печата на 31 януари 

Чака ни битка "С Борисов е зле" срещу "Със Станишев е още по-зле", е изводът на анализа на "Сега". Задава се първата избирателна кампания, изцяло насочена към миналото, а не към бъдещето. Мнозина наблюдатели предрекоха, че в месеците до изборите ще видим един нов Борисов, по-мек, позитивен, внушаващ стабилност, надграждане. Засега е ясно, че Борисов ще си бъде непредвидим. Ако пък БСП си вярва, че референдумът е вот срещу Борисов, то я чакат неприятни изненади. "ГЕРБ управлява зле държавата", твърдят от "Позитано". Опозицията ще се вторачи в настоящето, управляващите - в миналото. Последна ще е думата на избирателите, които в Деня на шоколада - 7 юли - ще решат какво ще им се услади и вгорчи.

Остри политически коментари посрещнаха избора на премиера Бойко Борисов за образователен министър, пише още всекидневника. Изданието припомня, че на 30 януари министърът номинира за поста председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който е съмишленик на БСП по темата АЕЦ "Белене" и съинициатор на проведения преди дни референдум. Въпреки очакването на Борисов, кандидатурата едва ли ще се радва на подкрепа в парламента извън ГЕРБ. Оптимизмът на премиера за политическа подкрепа се оказа прибързан. "Защо човек от БСП става министър в кабинета на ГЕРБ? С този избор правителството цели да си осигури щит срещу атаките на академичната общност", коментира депутатът от "Синята коалиция" и бивш образователен министър Веселин Методиев. От БСП също обявиха назначението за "кризисен пиар". "Дълбоко съм учуден, че акад. Воденичаров се е съгласил.

Той е достоен човек, но въпреки качествата му ние няма да го подкрепим, в оставащите месеци до изборите политиката в сферата на образованието и науката ще остане непроменена", заяви левият депутат Антон Кутев. "И магьосник да е, той не би могъл да сътвори чудеса при тази финансова рамка, която му е зададена от Симеон Дянков", счита председателят на ДПС Лютви Местан.

Пред "Труд"Постът на академик Стефан Воденичаров е намек за възможни мостове към БСП. За ГЕРБ най-опасни са корупционните скандали, а ДПС трябва да избира между политическата изолация и крачката вляво към БСП."

"Отстраняването на образователния министър Сергей Игнатов е закъсняло, той трябваше да бъде махнат преди 3 и повече месеца, защото допусна някои много тежки грешки", заявява в своето интервю пред "24 часа" проф. Огнян Герджиков. Според него новият министър Стефан Воденичаров не може да направи никакви реформи в оставащите 4-5 месеца до изборите.

"ДПС не трябва да защитава, а да отлъчи от редиците си побойниците на Октай Енимехмедов", смята юристът от НДСВ. Той недоумява защо прокуратурата още не е повдигнала обвинения срещу тях. Проф. Герджиков предрича политическа криза поради невъзможност на партиите от следващия парламент да съставят правителство.

"Много тревожни и притеснителни са събитията от последните дни", коментира посланикът на САЩ Марси Рийс в публична лекция пред Атлантическия клуб. Така тя отговори на репортерски въпрос за покушенията срещу Ахмед Доган и Златко Иванов-Баретата, пише "24 часа". Според г-жа Рийс обаче насилието никога не е отговор."Очаквам политически изявления на българското правителство. Трябва даима реакции и отговорност от правоприлагащите органи, които по някакъв начин да овладеят процеса. Не мисля, че тези атаки ще върнат България към тъмното минало, но те предизвикват сериозна тревога и трябва политиците да дадат гаранции, че такова нещо няма да се повтори. Впечатлени сме от професионализма и решителността, с които българските експерти работят върху разследването на атентата на летище Сарафово и очакваме резултатите от него", каза американският посланик. Изданието посочва в тази връзка разкритие на службите за сигурност за бомбената атака от 18. 07.2012 г. - терористичната група, отговорна за атентата в Бургас,се е състояла от араби с двойно гражданство, единият от които е притежавал австралийски паспорт, а другите двама - канадски паспорти.

"Капитал Daily"Българските медии - все по-несвободни". За година страната е пропаднала с още седем позиции в световния индекс на "Репортери без граница", в ЕС сме на абсолютното дъно. Според оповестения в сряда доклад за една година България е "скочила" от 80-а до 87-а позиция в света и според резултатите от изследването дори държави като Намибия, Кабо Верде, Гана и Суринам са ни изпреварили. Това е най-ниското класиране на страната ни от създаването на класацията през 2002г., когато България е стартирала на 38-а позиция. В сегашния доклад на "Репортери без граница" лаконично се коментира, че "обещанията за реформа не се сбъднаха, а интернет е престанало да бъде безопасно място за журналистите на свободна практика". Сред страните от Европейския съюз България е на абсолютното дъно.

На първа страница "Дума" Онколекарства пак поскъпват". Болните са принудени да купуват медикаментите от чужбина. Български дистрибутори са се възползвали, че лекарства за лечение на рак не могат да бъдат намерени у нас и са повишили многократно цените им. Повишението на цените обаче не е свързано с производителите на лекарствата, защото регистрираните цени в Регистъра на пределните цени и в Позитивния лекарствен списък не са променени. Заради липсата на препаратите болните са принудени да ги търсят на свободна продажба в аптеки. Основната мярка на здравния министър Десислава Атанасова за поевтиняване на лекарствата е провалена, твърдят запознати с проблема. "Новинар" коментира назначаването на Андон Роков като временен ръководител на ДКЕВР. Роков е юрист, притежава дългогодишен опит в областта на енергетиката и търговското право. За нов председател на ДКЕВР се спрягат имената на депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев и Диан Червенкондев, както и това на Анджела Тонева от ДКЕВР.

"Основни стоки поскъпнаха и по света, и у нас", е заглавието на интервюто на председателя на Съвета на директорите на Софийска стокова борса Васил Симов, дадено за "Сега". "Като гледаме миналата 2012 г., можем да твърдим, че борсата наистина е огледало на икономиката. Всички тенденции, които се наблюдаваха при нас, отразяваха и проблемите, и успехите на бизнеса. Все повече държавни и общински структури участват в търговете ни. Има и друго - постигнахме връх в цялата си 22-годишна история по отношение обема на търговията. Той достигна 796 милиона лева, което показва, че наистина сме станали активен и сериозен център за търговия в България. През последните години непрекъснато расте и броят на сделките, а 2012 също беше рекордна - почти 1400 сделки", подчерта г-н Симов.

Три фирми бяха отличени с Наградата на германската икономика за 2012 г., съобщава "24 часа". Организатор на класацията е Германо-българската индустриално-търговска камара. В категорията "Голямо предприятие" наградата отиде при "Луфтханза техник София". Тя бе връчена от министъра на икономиката Делян Добев. "Винтерхалдер България" бе отличен в категорията Малко или средно предприятие", а наградата даде кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Либхер хаусгерете Марица" взе отличието в новосъздадената "Отворена категория" за специални проекти и социален ангажимент. Наградата връчиха двамата вицепрезиденти на камарата Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма", и Рамон Харпс, управител на "Енви Кон България".

"Шест млн. лв. се дават годишно на топлинните счетоводители в столицата", уточни кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя настоява за преразглеждане на договорите между "Топлофикация" и фирмите за дялово разпределение, съобщава "Телеграф". "След като получават тези пари, те би трябвало да носят отговорност пред клиентите и да дават яснота как са изчислени сметките", заяви г-жа Фандъкова. Очаква се парламентът да възложи на Сметната палата да направи одит на "Топлофикация София", на топлинните счетоводители и на двата контролиращи органа - ДКЕВР и Министерството на икономиката.

"Труд" цитира коментар на "Дейли Мейл"Скоро такива като Баретата ще са в твоя град, близо до теб". С това предупреждение излизат британци, предизвикани от показния опит за убийство на Златко Баретата пред Съдебната палата в София вчера. 42 коментара своеобразно повтарят или отклоняват горното съобщение. По този повод "24 часа" отразява искането на българските емигранти за незабавно отзоваване на посланика ни в Лондон - Константин Димитров. Посланикът, от своя страна, заяви, че ще има реакция на високо ниво, ако Лондон се опита да ограничи законните права на българите. "Британските власти знаят, че не могат да забранят на българските граждани да посещават Великобритания и не могат да продължат ограниченията след 1 януари 2014 г."Цинизмът на Лондон вещае заплаха от надигане на ксенофобски страсти".

"Пайнер Медиа" се отказва от евросубсидията около която се вдигна скандал в последния месец, новината бе потвърдена пред "Труд" от министъра на еврофондовете Томислав Дончев. Документите за отказ вече са входирани в деловодството на Управляващия орган на програма "Конкурентноспособност". В писмото фирмата заявява, че ще купи със собствени средства техниката за модернизацията на студиата, тъй като те са от "изключителна важност за дейността на компанията".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати