29 Март 2024 г. Петък

Кметът на Несебър ще проверява за незаконно строителство фирма на депутата от ГЕРБ Емил Димитров

2013-01-29 10:19:00
Областната администрация в Бургас обяви вчера обобщен доклад за резултатите от работата на междуведомствената комисия, която трябваше да разгледа казуси, свързани със строителството върху терени от държавния горски фонд и увреждане на природата по Южното Черноморие. Комисията беше назначена със заповед на областния управител Константин Гребенаров след скандала от началото на годината със строителството върху 29 дка дюни в несебърския кв. "Черно море".

В състава на комисията влязоха зам. областния управител на Бургаска област Севдалина Турманова, директорите на РДНСК – Бургас, Георги Георгиев, на РИОСВ – Бойчо Георгиев, и на Районното управление на горите, Стоян Терзиев, както и началникът на Службата по кадастър Светла Захариева.

По информация на областната администрация в Бургас постъпилите сигнали са се отнасяли основно за имоти в землището на община Несебър. Комисията обаче е разгледала общо 13 жалби, сред които един от община Царево, три от Созопол и един от Поморие, касаещ изграждането на изкуствен остров в Поморийското езеро.

След извършените проверки на обекти и терени на територията на кв. "Черно море" в община Несебар е станало ясно, че нито един от тях не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, информираха от Областната администрация в Бургас.

"В момента застроената част на кв. "Черно море" в гр. Несебър е върху земя от общинския горски фонд, за която през 2001 година е стартирала процедура по промяна на предназначението, е становището на областната комисия, уточниха от пресслужбата на Областната администрация в Бургас. Тази процедура още не е приключила. Събраната информация по казуса е изпратена на Министерство на земеделието и храните и на Изпълнителна агенция по горите за предприемане на действия съгласно правомощията, които те имат по Закона за горите." От администрацията обясниха също, че комисията, назначена от Гребенаров, всъщност не се е занимавала с казуса около 29-те дка в кв. "Черно море", тъй като те са били обект на работата на друга комисия, назначена от Мирослав Найденов.

Междуведомствената проверка, предизвикана от Гребенаров, е разгледала подробно друг скандален случай. Става дума за неправомерното завземане на поземлен поземлен имот в община Несебър от компанията "Експрес турс" на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Според публикация на "Капитал" фирмата е поискала промяна на статута за 2.5 декара горски фонд, които се намират в местността Кокала край Несебър. В свое разследване обаче сайтът "Биволъ" установи, че върху терена, за който "Експрес турс" е подала документи за закупване, вече са изградени басейн и дървен бар. На 15 януари т.г. министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обяви, че не знае какво е построил върху въпросния терен Емил Димитров, тъй като то не било "обект на министерство на земеделието". "Ако има незаконен строеж – басейн или нещо друго, то трябва да бъде проверено от ДНСК и ДНСК да се произнесе", каза още Найденов.

Днес обаче стана известно, че по същия казус комисията, назначена от областния управител на Бургас, е сезирала кмета на Несебър Николай Димитров. "Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията строежите четвърта, пета и шеста категория, каквито са въпросните, са изцяло в компетенциите и правомощията на общините, следователно те са тези, които могат да предприемат действия при констатиране на нарушения", уточниха от пресцентъра на Областната администрация в Бургас.

Копие от доклада с констатациите от проверката около терена, за който се твърди, че е незаконно застроен от фирма на Димитров, все пак е изпратено и до Министерството на земеделието и храните, както и до Изпълнителната агенция по горите, тъй като земята е държавен горски фонд с все още неприключила процедура по промяна на предназначението.

Комисията, назначена от Гребенаров, е извършира проверка и на сигнал, касаещ комплекса "Булевард" в гр. Несебър. За него е установено, че строителството му е вече завършило и има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Въпреки това земята, на която е извършен градежът, все още е част от държавния горски фонд и както в случая с басейна на "Експрес тур" процедурата по промяна на предназначението й все още не е приключила. По тази причина за случая са информирани отново Министерството на земеделието и храните, както и Изпълнителната агенция по горите в качеството им на органи, които управляват територията.

Разгледан е и друг сигнал, подаден заради съмнение за разкопаване на дюни на морски плаж "Крайморие". След извършената на място проверка е установено, че е плажната ивица в посочения район действително е разкопана, но в посочената територия според Районната инспекция за опазване на околната среда и водите в Бургас няма дюни, които да са защитена територия по смисъла на закона. "Въпреки това задължение на наемателя на плажа е да не извършва и да не допуска строителство или други действия на територията на плажа, които могат да го унищожат или увредят", е констатацията на комисията, извършила проверката. По тази причина на наемателя на плажа ще бъде наложено наказание.

По сигнал на кмета на община Поморие за изграждане на изкуствен остров в Поморийското езеро също е извършена проверка на място. Събрана е цялата документация по казуса и е установено, че строителството се извършва съгласно действащата законодателна уредба.

Последният от разгледаните сигнали е подаден от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Той касае незаконно изградена стоманено-бетонна конструкция, представляваща басейн, разположен върху скали, на територия, граничеща с т.нар. "Райски залив". След редица процедури тя е била премахната принудително от ДНСК през 2011 година, се казва в доклада на областната комисия в Бургас.

По другите сигнали, отново касаещи незаконно строителство на съоръжения – ограда и открит басейн в местността Буджака, е установено, че за същите е започната процедура по принудително премахване.

Докладът на междуведомствената комисия ще бъде изпратен до Министерския съвет, казаха днес от бургаската областна администрация.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати