26 Април 2024 г. Петък

Магистратите сами сриват имиджа на съдебната власт

2013-01-29 09:05:50

Съдебната система ще върне доверието, когато магистратите разберат, че трябва да се отчитат пред обществото и започнат да излизат с лицата и имената си пред хората, коментира в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Програмата за развитие на съдебната система Велислава Делчева.

В момента съдебната система няма лице, тя е нещо непознато, което гражданите не могат да видят и пипнат. Няма как да имаш доверие в нещо, което не познаваш, каза Делчева. Крайно време е магистратите да не се крият и в някои случаи да скромничат, а да се представят пред обществото с работата и резултатите, каза Делчева.

Съдебната реформа не трябва да е самоцел и отдавна магистратите трябваше да разберат, че тя се прави заради гражданите, че тяхната работа е подчинена на обществените изисквания и трябва да се отчитат пред обществото, коментира експертът. Само оценката, дадена от гражданите може да покаже дали съдебната реформа е поела в правилната посока, коментира Делчева.

Според нея всички представители на съдебната система дължат по-висок обществен пример и в професионалния, и в личния си живот. Фигурите, които заемат най-високите служебни длъжности имат и допълнителен ангажимент. Те трябва да отстояват и бранят имиджа както на системата, така и на отделните нейни членове във всички случаи на неоснователни нападки към тях. Тяхното бездействие в този смисъл е най-пагубно, смята Делчева."В съдебната система има по-скоро активност.

Очаквах магистратите сами да намерят различни форми, с които да чистят къщичката от негативните явления в системата, да демонстрират нетърпимост към тях. Все още, обаче, у тях се е загнездила някаква толерантност и се усеща криворазбрано чувство на колегиалност, дори и в случаи, когато става въпрос за неетично или престъпно поведение на магистрати и известни на всички корупционни практики", каза Делчева. Съдебната система вече определи приоритетитеи смятам, че трябва да следва темите, които са зададени от нея - разрешаване на проблемите с натовареността, атестирането, дисциплинарната практика, коментира експертът. Напоследък наблюдаваме и проблеми, свързани с остаряла материална база и техника, която ще е необходима, ако искаме да има работещо електронно правосъдие, добави Велислава Делчева.

Според експерта 2012 е изборна година - като се започне с избора на инспектори от края на 2011 г., на членове на Висшия съдебен съвет и се стигне до избора на новия главен прокурор. Поради това, през цялата година се разместваха различни пластове в съдебната система. Това предизвика поредица от трусове, но недоведе до същински резултати.

За това спомогна липсата на управленски капацитет в предишния състав на Висшия съдебен съвет и най-вече двойният аршин, който приложи по отношение дисциплинарните наказания на различни магистрати, смята още Делчева.

Всеки представител на съдебната власт има ангажимент със своето поведение да изгражда имиджа на съдебната власт. И точно както всеки магистрат може да направи достатъчно, за да бъде системата уважавана, така може и да се постави в ситуация, с което да създаде чувствителна вреда на имиджа на системата като цяло.
Всички представители на системата дължат по-висок обществен пример и в професионалния, и в личния си живот.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати