26 Април 2024 г. Петък

Не си присвоявайте гласа ми

2013-01-28 21:44:12

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, уважаеми народни представители и политици, моля не си присвоявайте гласа ми.

На референдума не отидох да кажа ”да” или ”не” на някой от вас. Не исках да ударя шамар на премиера Бойко Борисов, господин Станишев. Пуснах бюлетината си не, за да изразя съгласието си или несъгласието си с политиката на кабинета.

Наистина ли смятате, че всички 40%, които са казали ”не” на развитието на ядрената енергетика през лятото, ще пуснат бюлетината си за ГЕРБ или ДСБ? Смятате ли, че всички тези 60% от гласоподавателите, които казаха ”да” на ядрената енергетика, ще дадат гласа си на БСП или ”Атака”? Аз не гласувах на вот на недоверие към ГЕРБ, а на първия демократичен референдум.

Господин Цветанов, аз не участвах в генерална репетиция на БСП за предстоящите парламентарни избори. Аз гласувах на референдум.

Вие също пуснахте бюлетина, да приемем ли, че и вие имате роля?

Господин вицепремиер, аз не желая да приемате активността ми като подкрепа за левицата, но не би трябвало да приемате и решението на тези, които не отидоха до избирателните секции, като подкрепа за ГЕРБ. Не похарчихме 20 милиона лева, господин Цветанов. Ние ги отделихме, за да се чуе мнението ни.

80% от хората не отидоха до урните, но това не означава, че те са казали ”не” на ядрената енергетика или БСП. Не си присвоявайте и техния отказ от гласуване.

Защото негласувалите и ние - гласувалите, не искаме да участваме във вашия общ спектакъл – на всички партии и инициативни комитети. Ние не ви чухме да спорите с аргументи. Ние ви чухме да хвърляте компромати и да се карате на дребно махленско ниво.

Тези 80% не отидоха да гласуват, защото нямаха достатъчно информация и не желаеха да си присвоите гласа им. И ние, гласувалите, също не желаем да си присвоите гласа ни!

За ниската избирателна активност е виновна липсата на информация и политическия цирк, който си спретнахте.

Но дами и господа политици, ние всички сме в един общ цирк, в който ни въвлякохте вие, и ние, всички избиратели, започваме да ви научаваме номерата.

Около 20% отидохме до урните, не защото бяхме страшно добре информирани. Отидохме, за да кажем мнение, за да изразим позиция, да покажем, че това, което се случва в държавата, ни интересува. Изборът на повечето от нас едва ли е бил добре информиран, по-скоро е бил основан на лични убеждения.

В крайна сметка обаче в устата на всички остана горчивият вкус, че вие, политиците, взехте решението да не сме добре информирани. И аз в отговор отидох да пусна бюлетината. Едва ли ще вземете гласовете ни под внимание, но аз отказвам вие да взимате решението дали да ни информирате достатъчно по дадена тема, за да сме компетентни да гласуваме. Отказвам вие да решавате дали ще пусна моята бюлетина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати