19 Април 2024 г. Петък

Георги Първанов: БСП ще спечели изборите, да се готви с министри

2013-01-28 13:52:30

БСП ще спечели парламентарните избори. БСП ще победи, заяви президентът (2002-2012 година) Георги Първанов пред TV7. По думите му левицата трябва отсега да представи бъдещия си кабинет, защото така ще вдигне доверието в себе си.

Първанов обясни, че става дума за изготвянето на един кабинет в сянка, от който БСП може само да спечели, защото безспорно има добри и силни личности. Бившият държавен глава обаче все пак обясни, че това не означава, че левицата ще “закове“ тези имена.

Първанов добави, че най-вероятно следващото управление ще е коалиционно. Той предложи преговори да започнат да се водят отсега, за  да се види как се съвместяват платформите на политическите сили и да се види как да се оформи коалицията.

По думите на президента за едно стабилно мнозинство, което ще трябва да взима трудни решения за борба с кризата, са необходими 130-140 депутати.

Според Първанов твърде вероятно е две партии да не могат да съставят такова мнозинство, както се вижда от настоящите социологически проучвания. Тройна коалиция пък поставяла въпроси за стабилността и хомогенността си.

Президентът в периода 2002-2012 година обясни, че ГЕРБ трудно ще намерят коалиционен партньор.

Да си намери коалиционен партньор ГЕРБ е почти невъзможно. Граничи към 0, категоричен бе Първанов.

Бившият държавен глава смята, че в левицата няма вътрешнопартийно състезание между него и лидера Сергей Станишев. Първанов обясни, че се включва в борбата с ГЕРБ с каквото може и знае, но партията си има ръководител.

Той описа резултата на референдума като един скромен политически успех, който не е оправдал очакванията и амбицията на идеята за развитието на ядрената енергетика.

Моето усещане е, че партията има висока степен на мобилизация, но това не е достатъчно. Тук трябваше да се обединят многото повече формации, защото това беше национална кауза, заяви Първанов.

Той обясни, че ако левицата иска да събере необходимата подкрепа на парламентарните избори през лятото, трябва да излезе от изолацията си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати