23 Април 2024 г. Вторник

Заснежени пътища и слаба активност на референдума

2013-01-27 12:18:37

Без нарушения започна изборният ден на националния референдум с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала", съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

Всички избирателни секции в страната за референдума са открити и работят, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. По-рано днес от Комисията информираха, че заради лошите метеорологични условия и натрупалия сняг някои секции в страната
не са успели да отворят врати в 6.00 часа.

В Централната избирателна комисия са получени сигнали за проблеми в шест секции в област Айтос, в село Денница, Ямболско, в Долни Чифлик и село Дрипчево, Хасковско. Обилен снеговалеж бе блокирал работата на изборната секция и във велинградското село Бозева. От ЦИК казаха, че за да се достигне до съответните секции и се осигури нормалното протичане на изборния ден, пътищата са разчиствани от рано сутринта от снегорини, а до тях се е стигало с полицейски коли.
Троянов каза още, че референдумът в страната протича до този момент нормално, няма постъпили сигнали за нарушения. Отворени са всичките общо 11 687 секции. Вече гласуват и сънародниците ни в някои от посолствата ни в чужбина.

Без проблеми и навреме са отворили всички избирателни секции в София по данни на Районните избирателни комисии, които са три за София град и една за София област. Избирателните секции за 23-ти избирателен район в столицата са общо 561, за 24-ти - 478 и за 25-ти - 471. На територията на София област работят общо 425, уточниха от ЦИК. Столичната община право на глас имат 1 142 541 души.
Засега от никоя от тях няма постъпили жалби и сигнали за нередности.
Гласуването на националния референдум започна в 6.00 часа тази сутрин и ще продължи до 19.00 часа.

Близо 9500 жители на община Белене имат право на глас на днешния национален референдум. Гласуването в общината започна нормално - навреме и без проблеми. Председателят на РИК в Плевен Евгения Миланова съобщи, че всички избирателни секции в община Белене са общо 16, 10 са в град Белене, 5 са в селата около града и една в затвора Белене. Всички секции са отворили навреме. Проблеми с гласуването към момента не са регистрирани. Хората в Белене започнаха да гласуват още в 6 часа.

В област Плевен 504 полицаи охраняват секциите днес. До момента няма регистрирани произшествия. Тя уточни, че по данни на полицията изборният ден е започнал
спокойно, всички избирателни секции са с полицейска охрана и при отварянето им не са констатирани нарушения.
Няма регистрирани инциденти с председатели или членове на избирателни комисии.

Гласуването в 628-те секционни избирателни комисии на територия на Варненска област е започнало нормално, съобщиха от Районната избирателна комисия. Избирателите с право на глас на територията на Варненска област са 412 748, а бюлетините 414 000. В общините Аксаково и Провадия са осигурени и мобилни секционни комисии за хора с увреждания. Близо 7 000 души са гласували във Варненска област към 9.30 часа

Без проблеми и нарушения започна гласуването в Бургаска област. За общините Бургас, Поморие и Созопол това е вторият референдум през последните 5 години. Секциите на територията на 13-те общини 672 секции. 9 секции са открити в болници и социални заведения, каза председателят на РИК Елка Стоянова.
В община Бургас към 10.00 часа са гласували 2 589 души или 1.37 на сто от имащите право на глас - общо 188 814 души.
Към 10.00 избирателната активност в Смолян е слаба. Вяло върви гласуването и в Сливен, и Добрич.

В първия референдум в демократичната ни история право да заявят позиция имат 6 949 120 души. Активността в допитването е много важна.

За да бъде валиден референдумът трябва да гласуват поне 4 345 450 души, колкото са гласували на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с "да".

Ако активността е над 20% въпросът все пак трябва да бъде обсъден в парламента.

От ЦИК припомнят, че за валидна се смята само подадена бюлетина, която е попълнена със син химикал, а избраният отговор е посочен чрез запълване на квадратчето с „Х".

Въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика у нас чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" е написан върху бяла бюлетина. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна. Както в деня за размисъл, така и в деня на вота е абсолютно забранена всякаква агитация.

От ЦИК напомнят, че купуването и продаването на гласове е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда строги наказания. Санкцията за тези, които купуват избиратели е глоба до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. А тези, които се изкушат да продадат гласи си и това се докаже, ги чака глоба до 5 хиляди лева и затвор до 3 години.

Изборният процес ще бъде наблюдаван и от международната неправителствена организация "Демокраси Интернешънъл", каза още говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати