26 Април 2024 г. Петък

И Русия забрани пушенето на закрито

2013-01-26 11:21:29

Руската държавна Дума прие на второ четене законопроект, забраняващ тютюнопушенето в баровете, кафенетата и на други обществени места в рамките на усилията за налагане на по-здравословен начин на живот. Страната е вторият най-голям пазар на тютюневи изделия в света след Китай, предаде Ройтерс.

Помещения за пушене в бъдеще ще има само във фабрики и офиси. Освен това законопроектът забранява рекламите на тютюневи изделия и ограничава продажбите в магазините. На производителите на цигари се забранява да организират лотарии и да спонсорират празненства и надпревари. Освен това цялата кореспонденция между производителите и властите ще бъде публична.

Документът се подкрепя от президента Владимир Путин, който обича да представя здравословен и активен начин на живот и се е карал на свои министри за това, че пушат. Премиерът Дмитрий Медведев също подкрепи законопроекта в личния си видеоблог, заявявайки, че 44 милиона руснаци пушат, а всяка година близо 400 000 умират по причини, свързани с тютюнопушенето.

Според заместник-председателя на Думата Сергей Железняк служителите на реда ще имат правото дори да глобяват нарушителите на забраната за тютюнопушене на обществени места. Ако жител на блок види съсед да пуши някъде в общите части на сградата, то очевидецът трябва да извика незабавно органите на реда.

Още през лятото Медведев съобщи, че подготвеният законопроект за ограничение на рекламата на цигари, заедно с ежегодното повишение на акцизите, ще помогне за "освобождаване на страната от тютюневата зависимост". Тогава той заяви, че една трета от населението на Русия, е зависима от всекидневната доза никотин, а почти 400 000 човека всяка година умират от болести, свързани с тютюнопушенето. За масовата употреба на цигари помага и сравнително ниската им цена в Русия – около 2 долара за пакет.
„Просто не може, не е морално да се позволи и занапред на тютюневите компании да се възползват от здравето на нашите деца, като ги правят пожизнени потребители на тютюн“, заяви бившият президент в своя видеоблог.

"И този пазар се дели между четири крупни чуждестранни компании, всяка от които дойде в Русия в началото на 1990-те години", каза Медведев. За съжаление, тогава, през 1990-те години, държавата не е сметнала рисковете от тези инвестиции в руската икономика, добави той.

Според руското правителство законодателните промени ще помогнат да се удължи средната продължителност на живота, която през 2009 г. в Русия е била 62 години за мъжете и 74 за жените – сравнително ниски показатели според стандартите на други страни със съпоставими средни доходи.

Руският пазар на цигари, оценен на около 22 млрд. долара през 2011г. от Euromonitor International, е значима част от бизнеса на международните тютюневи компании.

Японската компания Tobacco International, заедно с Phillip Morris, British American Tobacco и Imperial Tobacco, контролират над 90 процента от продажбите в Русия и лобират да се смекчи предлаганото законодателство.

Преди месеци British American Tobacco, която държи пазарен дял от 19,6 процента според Euromonitor, посочи, че не е срещу по-тежките регулации, но законодателите трябва да се съобразяват с интересите както на непушачите, така и на пушачите. Има най-различни начини за това – от инсталирането на модерни вентилационни системи до специално изолирани помещения за пушене на публични места, се казва в изявлението на BAT.

През лятото около 165 000 собственици на киоски и заети в сектора подписаха петиция срещу предложената забрана върху продажбата на цигари на дребно. Те твърдят, че много киоски, които осигуряват работа на близо 1 милион човека, ще бъдат принудени да напуснат бизнеса.

Очаква се навлизането на пазара на вече разпространените у нас електронни цигари. На този етап е доказано, че употребата им е по-евтина и здравословна. Средната цена на никотинова течност за електронни цигари у нас е около 6 лв. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати