29 Март 2024 г. Петък

Новини от последния час

2013-01-26 11:00:29

Положителният развой около ВМЗ-Сопот е сред водещите теми на съботните вестници.

„Стачката на работниците от ВМЗ Сопот приключи Ефективната стачка във „ВМЗ" ЕАД - Сопот, която започна на 13 декември 2012 г., бе прекратена в 17.00 ч. тази вечер, съобщава Фокус.  
В късния следобед днес, след изплащане на всички дължими суми за работни заплати за месеците октомври, ноември и декември 2012 г., бе подписано стачно споразумение.  
Изплащането на работните заплати бе анонсирано след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с лидерите на КНСБ и на КТ „Подкрепа" Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев." - в. „24 часа".

„Близо 4 милиона лева са преведени днес за заплати на ВМЗ-Сопот. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който присъства и министърът на икономиката Делян Добрев.
Работниците в предприятието днес ще получат всички дължими заплати, включително и тази, която имат да вземат от понеделник, обясни премиерът.
По думите на Борисов парите са получени "след приключване на една от сделките". По-късно от Министерството на финансите специално уточниха, че парите не идват от бюджета...
Той обяви че във вторник, 29 януари, отново ще се състои среща с министъра на икономиката Делян Добрев и експерти, за да се търсят варианти за стабилизирането на завода.
Това дава основание да започне незабавна процедура за преустановяване на стачните действия, но стачната готовност се запазва, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
Само преди два дни министърът на финансите Симеон Дянков отхвърли всички искания на служителите във ВМЗ държавата да отпусне пари за изплащане на заплатите им.
Днес премиерът се срещна с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, след като стачните действия в завода продължаваха всеки ден от началото на 2013 г. Причина за протеста на служителите е, че те не бяха получили заплатите си за последните три месеца.
Ситуацията във ВМЗ допълнително се усложни, след като се провали процедурата за приватизация на предприятието, а парламентът го извади от забранителния списък и позволи продажбата му без стратегия." - в. „Дневник".

„Всичко оттук нататък е работа на синдикатите, посочи министър-председателят. По думите му - ситуацията във ВМЗ - Сопот е толкова тежка, защото в продължение на 20 години този завод е натрупал над 180 милиона дългове.
"Синдикатите ми споделиха дори, че през годините цели инсталации са се изнасяли от този завод и виновните затова трябва да бъдат съдени", отбеляза Борисов.
Според него - правителството е положило много усилия за възстановяване на състоянието на ВМЗ - Сопот, като преди Нова година са преведени над 1 млн. лева, за да може работниците да получат пари преди празниците..." - в. „Труд".

„Цели 6 млн. лева сме дали за възстановяването на предприятието през изминалата 2012 година. Ние изрично посочихме, че тези средства са за заплати на работниците, а разбираме, че са купувани суровини. КНСБ дори твърдят, че някои материали са купувани на три пъти по-висока от производствената цена, посочи премиерът. Ако това е вярно, прокурорите трябва да повдигнат обвинение на бивши и сегашни директори, които са купували подобни суровини, допълни Борисов.
Той обяви шефа на ВМЗ за "един слаб директор". Аз не го одобрявам, защото не е моя работа. Вече един месец всеки ден да се занимавам с него, и да мога днес да кажа, че сме направили всичко възможно хората да си получат заплатите, обясни министър-председателят..." - в. „Стандарт".

„Икономическият министър Делян Добрев получи вчера задача да смени директора на ВМЗ-Сопот.
Затъналото в дългове ВМЗ-Сопот внезапно се сдоби с пари за изплащане на забавените от октомври заплати на работниците...
„За да не се стига до ново напрежение, синдикати и правителство започват да работят и по стратегия за стабилизиране на заводите. "Оптимизацията не трябва да се търси само в разходите за персонал. Трябва да се положат усилия за набиране на допълнителни поръчки и за орязване на други разходи - за режийни, за закупуване на материали", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Премиерът също мисли, че има възможност за сключване на повече договори. "По думи на д-р Тренчев внасяме към 2500 тона фойерверки от Китай. Винаги би могло, ако на пазара има търсене на подобни неща, в един такъв огромен завод да се изкарват допълнителни средства", даде пример Борисов.
Така и не се разбра как намерението за стабилизиране на заводите се съчетава с идеята за бърза приватизация, без на инвеститора да се поставят стратегически условия. Процедурата за стратегическа приватизация се провали в началото на годината, след като единственият кандидат - "Емко" ЕООД, не внесе задължителния депозит за участие от 3 млн. евро. Тази седмица парламентът взе на първо четене решение да извади ВМЗ от списъка на държавните фирми, които могат да се приватизират само след одобрена от НС стратегия." - в. „Сега".

 

Нападението срещу Ахмед Доган продължава да е сред най-коментираните теми във вестниците.

„Версията, че нападението срещу лидера на ДПС е било поръчано, до този момент не е изключена от разследващите, съобщи в предаването "Панорама" на БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Доган беше напаснат с газов пистолет от делегата на конференцията Октай Енимехмедов. Оръжието засече, а нападателят беше малтретиран от активисти на движението. 
Той направи уговорката, че разследването е в самия начален етап и това е само една от възможните хипотези. "В целия този случай, докато не бъдат изчистени и отхвърлени всички възможни версии, всичко е възможно", каза Цветанов. Той уточни, че към момента на извършването на деянието е установено, че нападателят си е послужил с газов пистолет. В същото време направи уговорката, че преди да бъде готова експертизата  не е било сигурно дали газовото оръжие не е преправено на бойно и не е било ясно с какво е заредено. "Към момента на извършването на това хулиганско деяние беше установено, че имаме газов пистолет. Докато не беше готова експертизата, нямаше как да твърдим дали това не е газово оръжие, което е преправено на бойно, и, разбира се, не знаехме какви са боеприпасите вътре в пълнителя на това газово оръжие. След като беше готова експертизата, знаете, че имаше експертна справка, която беше прочетена от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, и се установи, че боеприпасите, които са вътре, са със светлинен ефект, звуков ефект, и, разбира се, третият боеприпас беше с т.нар. технически пипер. Това, което също мога да кажа, е, че в последните години случаите, които са с насочване на газов пистолет спрямо лица, няма смъртен случай, има, разбира се, малки поражения в зависимост от боеприпаса, който е използван с газово съдържание", каза министърът.
Той увери, че е извършена проверка как и защо се е стигнало до тази ситуация, какви са били действията на полицейските сили, които са се намирали  в периметъра извън залата, и какви са били действията на охранителната фирма, наета от ДПС за охраната и пропускателния режим, за които е трябвало да отговаря.
Цветанов повтори оценката си, че членовете на ДПС са оказали много силно насилие върху нападателя, а агресията им е  била излишна." - в. „Дневник".

„Насилието в ДПС винаги се осребрява. С тези думи бившият втори в движението Касим Дал обясни прогнозата си, че биячите на Октай Енимехмедов ще заслужат челни позиции в партийните листи на предстоящите парламентарни избори.  
В интервю за "24 часа" Дал припомни, че и негови хора са били линчувани по сходен начин на депесарски прояви, след като той бе изключен от движението.  
Днешният зам.-председател на Народна партия "Свобода и достойнство" осъди както опита за покушение срещу Доган на партийната конференция, така и побоя срещу Октай Енимехмедов след него. Но попита как така личните охранители, които и до тоалетната не пускали Сокола сам, са го оставили толкова време беззащитен на конференцията. 
Според него оттеглянето на Ахмед Доган е бутафорно. "Прави го, за да управлява от сарая с фермани, без да се показва пред хората", смята Дал." - в. „24 часа".

"Играчка"Ако може да убива, тогава може би трябва да забраним газовото оръжие."  Аз не съм готов да си подложа слепоочието на този пистолет. Вие предполагам също. Така че стига манипулации."Ако това ще ви достави удовлетвореност, ще ви разочаровам - няма да го направя." 
"Начинът, по който бе упражнено насилие спрямо Октай Енимехмедов, е ясен знак за всеки български мюсюлманин, който се осмели да мисли различно от това, което му се дава от ДПС", заяви МВР шефът в пленарната зала. Той защити и полицията, и НСО, че са действали според задълженията си. И хвърли бомба, че от движението били платили на частната фирма "Крон" за охрана, без да са сключили договор с нея.  
Депутатът от ДПС Христо Бисеров обяви, че нападението над Доган е "поръчков опит за политическо убийство на опозицонен лидер в навечерието на избори", а всеки, който оборва тезата, е негов съучастник. Той нарече Цветанов "изпълнител на политически поръчки на диктатора". Вицепремиерът отвърна, че ДПС налага рекет на съдебната система. И отново припомни случая със самоубийството на Ахмед Емин.  
"Има сценарий за предизвикване на сериозно етническо напрежение", обяви по-късно Местан. Според него избори в спокойна среда са загуба за ГЕРБ.  
По време на скандала бе припомнено, че Цветанов е ходил в правителствена болница при Доган след инцидента. Местан обяви, че МВР шефът отишъл на визита без предупреждение и искал да съдейства за телефонен разговор между Сокола и премиера Бойко Борисов. Доган обаче не пожелал..." - в. "Труд".

„Криминален акт или опит за политическо убийство е неуспешният атентат срещу Ахмед Доган и убива ли засеклият пистолет на нападателя Октай Енимехмедов? С тези и още въпроси си устроиха словесна престрелка в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Лютви Местан. "Г-н вицепремиер, аз не съм готов да подложа слепоочието си на това оръжие, а вие?", запита новият председател на ДПС от трибуната. "Ако това ще ви достави някаква удовлетвореност, просто ще ви разочаровам, че няма да го направя", отговори му Цветанов. И заяви, че по случая са направени следствени експерименти, които доказвали, че оръжието не може да убие човек, а не е стреляно по пилешки бутчета, намеквайки за експеримента на журналиста Сашо Диков по Канал 3. Цветанов добави, че обвиненията към Октай Енимехмедов са за хулиганство и заплаха за убийство, тъй като правната квалификация трябва да издържи в съда. "Нека да не политизираме един криминален акт", каза по-рано в пленарната зала вицепремиерът. Но Христо Бисеров (ДПС) обяви, че случилото се в НДК е "опит за политическо убийство в навечерието на политически избори, а ДПС да бъде извадено от политическия живот в страната". И обвини Цветанов, че е изпълнител на политическите поръчки на премиера..." - в. „Стандарт".

"Това е опит за политическо убийство. Това е поръчков опит за политическо убийство на опозиционен лидер в навечерието на парламентарните избори. И всеки, който генерира тази теза и се опитва да я обори с фалшификации, е съучастник в най-грозната политическа сцена, която се разиграва в демократична България", коментира Христо Бисеров.  
Преди това вътрешният министър Цветанов обяви, че по-голям обществен отзвук от самото нападение е имал побоят над Октай Енимехмедов. "Независимо при какви обстоятелства, трябва да запазим хуманното си отношение и към тези, които извършват престъпления. Подобна демонстрация на сила и начина, по който беше упражнено това насилие, е недопустима, но е много ясен знак към всеки български мюсюлманин, който тръгне да мисли по-различно от това, което му се задава от ДПС. Най-широк обществен отзвук предизвикаха и последващите действия на представителите на ДПС с нанасянето на този побой", каза той. 
Министърът добави, че са иззети всички видеозаписи от медиите и охранителните камери, за да може прокуратурата да прецизира и да види дали трябва да образува производство за тези деяния.  
"Стана ясно, че не е имало договор между ДПС и фирма "Крон" за охрана на мероприятието. Редът и гаранциите за провеждането на митинги и манифестации са регламентирани в закон. Организаторите са длъжни да вземат необходимите мерки за осигуряването на реда. Търговско дружество, което е осъществявало охраната, е "Крон". МВР осъществява полицейско присъствие само в прилежащите зони на района", обясни министърът.
"Ролята на полицейските органи е да окажат съдействие. НСО е осъществявала личната охрана на Ахмед Доган и няма ангажимент да осъществява организационен контрол на мероприятието. ДПС като ползвател на услугата не е изложило писмено своите изисквания към изпълнителя - "Крон". Установени са множество нарушения на Закона за частната охранителна дейност, заяви министърът и добави, че органите на реда напълно са изпълнили своите задължения", каза още Цветанов..." - в. „Сега".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати