25 Април 2024 г. Четвъртък

Крачка до узаконяване на бабаитлъка на НСО

2013-01-25 17:56:05

Само една крачка остана до окончателното утвърждаване на новия Закон за дейността на Националната служба за охрана.

Въпреки бурните критики от страна на опоцията, Народното събрание одобри на първо четене законопроекта. Той беше приет с 83 гласа „за”, 3 гласа „против”. Основни положения в нормата позволяват на служителите на НСО да избутват автомобили от пътя, а освен това им се дават и полицейски правомощия. Особено скандален е чл. 34, ал 7 " Забранява се използването на физическа сила, помощни  средства, специални техники и похвати по отношение  на видимо малолетни  лица и бременни жени. Забраната не се прилага в случаите на масови  безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

Интересно е и какви са помощните средства, които НСО може да ползва при упражняване на дейността си (член 31, ал 3) - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления; димки; химически вещества, утвърдени от  министъра на здравеопазването; халосни патрони, патрони с гумени или  пластмасови накрайници или шокови куршуми; устройства за принудително  спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения,  устройства за светлинно и звуково въздействие; бронирани машини.

Новите правомощия обаче накараха опозицията да иска преработка на текстове, като преди гласуването на второ четене работна група трябва да се заеме с това.

Особено възмутени бяха представителите на "Атака", като Венцислав Лаков директно каза, че правата на служителите на НСО стават твърде големи. Съгласно член 34, ал 7 НСО ще има право да използва оръжие срещу малолетни и бременни жени при безредици - това е твърде много според Лаков.

Защо НСО трябва да извършва транспортни услуги за президентската администрация, за конституционните съдии, да пази кмета на София, а в същото време от задълженията му отпада охраната на българския патриарх, когато го изберем? Трябва да се ограничат някои от транспортните функции на службата”, добави Лаков.

От ДПС контрираха, че нападението над Ахмед Доган е показало, че за дейността на НСО трябва да бъде съзаден специален закон.

„Поздравления, че най-накрая Националната служба за охрана се е сдобила с нормативен акт, тъй като досега без този акт, имаше много спекулации по отношение на това какви права и задължения имат”, заяви Метин Казак, цитиран от Нова телевизия.

По думите му този законопроект до голяма степен е заимствал от досегашните норми, на които се подчинявала Службата за охрана.

„Липсата на синхрон и на ясно разписани правила са пораждали критики към нея през всички тези години. Ясно е, че колкото по-голяма непрозрачност и липса на публична отчетност, толкова по-голяма е вероятността от скандали и спекулации”, каза Казак.

Според заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков някои от правомощията ще трябва да се повишат след случилото се през последните дни.

„Тези правомощия, които са разписани в законопроекта, са добра основа да се мисли дали трябва да се допълват, или да се орязват", заяви Вучков.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати