26 Април 2024 г. Петък

Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

2013-01-25 14:52:57

Разбита е престъпна схема за изготвяне и предлагане на фалшиви решения от ТЕЛК, използвани за получаване на социални помощи за деца, съобщават от полицията.

Задържани са мъж от Долна баня и неговата племенница, взимали по 5000 лева за всяко решение. В РУП-Костенец била получена информация, че лица от ромски произход от Долна баня са освидетелствали децата си от ТЕЛК за астма, без реално да страдат от подобно заболяване, след което са подавали молби-декларации в Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман, за което са им отпуснати социални помощи.

При проверката полицаите установили 20 експертни решения от ТЕЛК за заболяването „Астма с преобладаващ алергичен компонент”. При извършената справка в Регионалната картотека на медицинските експертизи се установило обаче, че такива решения не са издавани по официален ред и че децата, цитирани в тях, не са освидетелствани.

Разследващите установили, че родителите на децата са получавали социални помощи, възлизащи средно на 260 лева за едно дете на месец. Освен това родителите са получили еднократно доплащане за минал период - 3 години назад от момента на подаване на декларацията, в размер между 5000 и 6300 лева в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 200 000 лева.

Установен е 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря, на когото родителите на „освидетелстваните” деца се отчитали еднократно със суми от по 5000 лева. Лихваря е осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и регистрация за средна телесна повреда.

Престъпната схема е прилагана от декември 2011 г. до края на 2012 г.

При претърсване на жилището на Й.Г. са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, както и заповеди от дирекция „Социално подпомагане” - Самоков за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3000 лева, поставени в стъклен буркан и скрити в пепелта на печка за твърдо гориво в двора.

В част от случаите като посредник в сделката по предаването на фалшивите решения и получаването на паричните суми от родителите на децата е била 24-годишната З.В.- племенница на Й.Г., живееща в къща в дворното място на вуйчо си.

Двамата родственици са задържани за 24 часа. Установени са общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин.

Предприети са мерки за спиране на изплащането на социалните помощи на установените към момента 20 души.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати