29 Март 2024 г. Петък

Международна сделка осигури заплатите на ВМЗ

2013-01-25 14:50:41

Днес работниците от ВМЗ-Сопот ще получат всички дължими заплатите за последните три месеца на 2012 година, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с президентите на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров.

На нея присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Средствата за трудовите възнаграждения ще дойдат от плащане от около четири милиона лева по международна сделка, обясни Борисов.

По негови думи банковите сметки на предприятието са разблокирани, за да могат хората да получат заплатите.

Само преди два дни – в сряда, министърът на финансите Симеон Дянков попари надеждите на оръжейниците, че може да получат заплатите си,като заяви, че средства за това ще има едва след като предприятието бъде приватизирано.

Дянков беше категоричен, че няма да се отпускат пари от държавния бюджет за изплащане на заплатите. Това е и най-вероятна причина минути след като стана ясно, че оръжейниците ще получат възнагражденията си с парите от сделката, Министерство на финансите да изпрати официално прессъобщение, че парите не идват от бюджета.

В сряда парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ „Сопот” от забранителния за приватизации списък. Опитът на държавата да приватизира ВМЗ се провали по-рано този месец, след като фирмата кандидат “Емко“ се отказа.

Министър-председателят обясни още, че ВМЗ-Сопот е натрупало огромни дългове през последните 20 години – предприятието дължи на хазната и частни доставчици около 180 млн. лева. По думите на Борисов ще се търсят виновниците състоянието на ВМЗ да стигне дотук.

Ако трябва директорите на завода ще бъдат дадени на прокурор, за да бъдат съдени, обясни премиерът.

Синдикати ми съобщиха, че с 6-те милиона лева, които дадохме миналата година специално за заплати, са купувани материали и то на тройно по-висока цена, каза още Борисов. Тренчев уточни, че от завода са изнесени, буквално са изтръгнати, цели технологични линии и сега обстановката позволява в тях да се снимат филми от поредицата "Терминатор".

Синдикати са предложили на премиера вместо всяка година в България да се внасят хиляди тонове фойерверки, те да се правят в завода в Сопот. По-рано от БСП пък предложиха на ВМЗ да бъде възложена утилизацията на боеприпаси.

Премиерът Борисов не спести критиките си към изпълнителния директор на "ВМЗ" ЕАД - Сопот Иван Стоенчев. Той го нарече “слаб директор“ и допълни, че не одобрява работата му.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати