25 Април 2024 г. Четвъртък

А операция Ц.В.Е.Т.А.Н.О.В. по високите етажи?

2013-01-25 10:34:56

Вътрешният министър Цветан Цветанов отново наруши конституцията, като скочи на съда "с бутонките". Полицейска акция беше кръстена на съдия, понеже "активен представител на криминалния контингент", по думите на МВР шефа, бил на свобода.

Рефренът "Ние ги хващаме, те ги пускат" се изтърка от лятото на 2001 г. досега, само Бойко Борисов и Цветан Цветанов не разбраха, че съдът не действа по поръчка с щракване на пръсти, както много им се иска. Кой ли не се опита да им обяснява какво е това демократично разделение на властите, какво пише в конституцията, каква е функцията на Наказателно-процесуалния кодекс - никакъв резултат. Навремето съдия Нели Куцкова се опита да образова Борисов, когато беше главен секретар, но бързо се отказа.

Цветанов, чиято единствена цел в живота е да се равнява по началника, пее същата песен вече четвърта година. Системните му нападки срещу съдии, които са му неудобни, тоест държат се професионално и не се оставят МВР да им диктува решенията, вече станаха банални. Пълното непознаване и нежелание за спазване на законите даде резултат с бездарното кръщаване на полицейски акции на имена на съдии, на които вътрешният министър не харесал решенията. Първо беше Р.А.Л.И.Ц.А., "преведена" от вътрешния министър като Рекет, Алчност, Лицемерие, Изнудване, Цинизъм и Анархия. Ставаше дума за задържания Валентин Янев-Бореца, чийто арест бил променен в домашен със съгласието на прокуратурата. Съдията на име Ралица обаче явно е пропуснала да се допита до вътрешния министър, та той я "прослави" по този начин. Ако в България имаше справедливост, тя би трябвало да може с лекота да го осъди за накърняване на доброто й име, а той да бъде посъветван от премиера да се извини моментално или да се оттегли.

Нищо подобно - появи се и операция М.И.Л.Е.В. на името на великотърновски съдия заради промяната на мярката за неотклонение на Звезделин Методиев. Цветанов се опита да оригиналничи, като преведе псевдоабревиатурата като Мастит Измамник Лицемер Е Вреден. "Фейсбук" му отговори с Милиционер Идиот Лумпен Е Вицепремиер. Нели Куцкова от Съюза на съдиите коментира, че не очаква особена далновидност и мъдрост специално от ръководителя на МВР - явно имайки опит с Борисов. Тя заяви обаче, че се надява, че около Цветанов има умни хора, които ще му подскажат, че непрекъснатото ругаене на всички в съда с изключение на семейните му приятели в него и опитите да всее страх и да постави съдиите в зависимост утре могат да се върнат като бумеранг върху него, когато вече не е във властта.

Да обясняваш на главозамаян от безграничните си възможности, че някой ден ще е в ситуация "партер", е напълно невъзможно. Ситият на гладния не вярва. Освен това Цветанов разчита, че обикаляйки приятелски телевизии, ще успее да тиражира до публиката пропагандно и манипулативно полуистини, които съдиите и да опровергават, посланието им няма да стигне до толкова много хора.

А разминаванията между двете версии са драстични. Например в последния случай със съдията Милев Цветанов твърди, че 25-годишният Методиев е задържан за противозаконно отнемане на три коли. От съда посочват, че обвинението е за един автомобил. Цветанов обвинява съда, че рецидивистът е ненаказан, понеже е пратен в домашен арест. Той всъщност е осъден общо 19 пъти, а мярката за неотклонение сама по себе си не е наказание. Само че Цветанов едва ли подозира това, нищо че в CV-то си е написал, че е изкарал двегодишна следдипломна квалификация по право в УНСС. Какви ли са му оценките, като съдим по знанията, които демонстрира публично?

Съдът е пратил арестанта в дома му, защото е епилептик и непрекъснато се налагало да бъде каран в Бърза помощ. В същото време за три месеца полицаите не са извършили нито едно процесуално-следствено действие по разследването срещу него. Оплакванията на Цветанов идват главно от факта, че докато бил под домашен арест, рецидивистът щъкал по имотите на хората. Той обаче спести на публиката, че именно МВР е отговорно дали едно лице спазва мярката си за неотклонение така че, ако беше справедлив, вътрешният министър трябваше да кръсти операцията на себе си, защото в министерството всички са му подчинени - Операция Ц.В.Е.Т.А.Н.О.В.

На други субекти в държавата законът не позволява това. Освен това, ако наистина имаше елементарни правни познания, Цветанов щеше да знае, че съдът няма право да обединява усилията си с когото и да било, най-малкото с него. И ако някои негови приятели съдии го правят - това е тежко престъпление и нарушение на Конвенцията за правата на човека, конституцията, Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и т.н. Съдът играе за държавата само когато тя е авторитарна. Това ли ни съобщава вътрешният министър?

И докато той се гаври със съдии, а всички държавни институции търпят това нахалство, от прокуратурата текат оптимистични новини за липсата на корупция по високите етажи на властта. Това било доказано от записите на подслушаните разговори на премиера и шефа на митниците по казуса "Мишо Бирата", а официалното признание за тяхната автентичност беше таксувано като "самокритика". Благодарение на тази индулгенция никой не отрича вече, че в прав текст Борисов е наредил на Ваньо Танов да изтегли проверяващите от бирената фабрика на приятеля му, защото му бил обещал. Вътрешният министър, който е отговорен за разкриването на престъпления в държавата, не вижда нищо нередно в това. Така се провежда полицейската операция Ц.В.Е.Т.А.Н.О.В. - с пълното заличаване и на последните остатъци от демокрация.

СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА 

източник: segabg.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати