26 Април 2024 г. Петък

От 4 февруари ни вземат точки за по-малко нарушения

2013-01-25 08:11:09

Шофьор, който има "златен талон", няма да губи точки за други нарушения освен за употреба на алкохол, пише "Труд".

Ако бъде спипан пиян зад волана, оранжевото картонче ще му бъде отнето и ще може да си го възстанови само ако 6 г. не сгази закона. Сега КАТ взема "златния талон" при всеки гаф, за който се режат контролни точки. От 800 000 водачи в София отличниците са 38 000.

Тези правила са залегнали в Наредба № IІз-2539 от 17 декември 2012 г. на вътрешния министър Цветан Цветанов, която влиза в сила след 10 дни. Проектът за шофьорските точки бе публикуван за обсъждане още през октомври 2012 г., а окончателният му вариант вече излезе в "Държавен вестник".

От 4 февруари шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента. Отпадат 4 досегашни наказания за превишаване на скоростта, като остава само отнемането на 12 точки при движение с над 50 км/ч от допустимите в населено място.

Занапред няма да се вземат 10 точки за използване на антирадар, нито 8 точки за неправилно преминаване покрай спирка на градския транспорт или спрял автобус. Шофьорският талон остава чист при навлизане в еднопосочна улица, което сега се наказва с 4 точки.

Още при обсъждането най-спорни станаха 4-те точки, които се отнемат за виновно причиняване на катастрофа. Според окончателния текст те отпадат. По новата наредба няма да се вземат и 6 точки за каране на кола без документи.

Целта на промените е точки да се отнемат само за нарушения, които застрашават участниците в движението, коментираха от КАТ.

Драстично разминаване в цифрите на българите с право на глас изплува за пореден път вчера, след като ГРАО обяви цифрата от 6 949 120, съобщава "Сега". Това са хората, които имат право да участват в референдум с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" на 27 януари. Службата е предоставила на ЦИК последните данни за избирателните списъци. Този брой обаче съществено се различава от данните от преброяването на населението от 2011 г., когато НСИ отчете, че всички българи са 7 364 570 души, а тези с право на вот - 6 119 757 души. Според челото на "Дума" "мъртвите души" са 800 хил. души.

Вместо да направи задълбочен анализ кои звена в Националната служба за охрана са се издънили в охраната на Ахмед Доган, ръководството на НСО замаза гафа с идеи да половинчати реформи и наказания на редови охранители, пише "Сега". Двама от гардовете са дисциплинарно уволнени, а други шестима са понижени заради опита за покушение.

Под заглавие "Национална служба за обслужване" "Труд" анализира спорния казус. Авторът Иван Бедров припомня случаи от близкото минало, които показват, че "НСО е за всичко друго, но не и за охрана". "Тя е служба, която не само се грижи за комфорта на избрани. НСО може да бъде и източник на информация за охранявания. Какво говори, с кого се среща, с кого си ляга", коментира Бедров.

"Това, което се случва, е унижение и срам на страната ни, не може да се капитализира в частна полза на някоя партия", заявява в интервю за "Сега" Арман Бабикян, пиар експерт.

Според него инцидентът не е индивидуален акт, но със сигурност не е и акт, който е препоръчан от кръгове, близки до ДПС. "Ако някой е конструирал случилото се, той със сигурност не се намира в тази партия"Доган реално отдавна се е оттеглил, отдавна му е омръзнало всичко това, отдавна се е уморил, отдавна се е отдал на себе си. На практика отдавна се е пенсионирал. Да, той може би ще има тежка дума, но в оперативен план постепенно нещата ще се променят. От икономиката той не е подавал оставка."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати