16 Април 2024 г. Вторник

Изследване на НЦИОМ постави 4,7% разлика между ГЕРБ и БСП

2013-01-24 14:52:22

ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение „България на гражданите" са партиите, които със сигурност влизат в следващия парламент, показва изследване на НЦИОМ.

Разликата между ГЕРБ и БСП в момента е 4,7%, сочат социолозите. Преди два дни проучване на Алфа Рисърч обаче обяви, че разликата е само 2,5 на сто.

Почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации, смятат от НЦИОМ - евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и подписаното по време на провеждане на проучването споразумение между ДСБ и Съюз „Единство".

Данните показват, че за момента СДС (с председател Емил Кабаиванов) самостоятелно не може да влезе в Народното събрание.

Засега е рано и да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на Движението.

През последните месеци социолозите регистрират нарастващи симпатии към националистическите формации НФСБ и към ГОРД на Слави Бинев.

Според НЦИОМ заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете-областни центрове.

Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията „РЗС и Марешки" да влезе в състава на следващия парламент.

Социолозите не посочват какъв е моментната подкрепа за тази коалиция, но тя е под 2,5 процента, предвид данните от последното проучване на НЦИОМ.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати