Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow Политика arrow Станишев извади от кашон "истинската цена" на Белене

Станишев извади от кашон "истинската цена" на Белене

  Print E-mail
2013-01-24 14:11:57
източник: news.bg

Лидерът на БСП Сергей Станишев „извади от кашон", както той се изрази, копие на меморандум от 30 ноемрви 2010 година между руската и българската страна за цената на АЕЦ „Белене".

В него се фиксира цена на втората ни централа от 6,270 млрд. евро. Станишев изтъкна, че с този документ се опровергават манипулациите на Бойко Борисов за цена на АЕЦ „Белене" от 10 милиарда евро.

Меморандумът е подписан между шефа на Росатом Сергей Киринеко и тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков, при това след среща с премиера на България.

Експремиерът обаче смята, че наследникът му в МС не е защитил в достатъчна степен националните интереси.Правителството на Бойко Борисов в преговорите с Росатом не е отстоявало националния интерес, категоричен е червеният лидер.

Стратегията според Станишев при преговорите за цената на АЕЦ „Белене" на Борисов била все едно да отидеш на пазар, да си купиш 2 кг домати, да си ги сложиш в торбата и чак тогава да попиташ за цената. Той припомни, че тройната коалиция преговаряла за цена от 5,2 милиарда евро.

Соцлидерът се оплака, че за 4 години управление на Борисов само веднъж през 2011 имали среща на 4 очи, като настоящият премиер търсил подкрепата на левицата за изграждането на АЕЦ „Белене".
Станишев се поинтересувал защо цената на централата е скочила на 6,3 милиарда евро и попитал Борисов за държавното участие в АЕЦ „Белене".
Очевидно е, че правителството на г-н Борисов не е било способно да зашити националния интерес в преговорите с руската страна, смята лидерът на столетницата.

Станишев каза, че Бойко Борисов е наясно, че втората атомна централа не струва 10 милиарда евро. С темата за цената според лидера на БСП се манипулира обществото преди референдума.

Попитан от къде има меморандума, Станишев се пошегува - „От един кашон".

На въпрос на News.bg дали 300-те милиона лева, отпуснати от предишния кабинет на НЕК за АЕЦ „Белене" са държавна помощ, лидерът на левицата отговори: „Не са държавна помощ. Много правилно сме постъпили".

Сергей Станишев припомни, че тройната коалиция генерирала излишъци през 2008 и оставила на настоящото правителство резерв от 8,2 милиарда лева, а Борисов ще остави, по думите му, опоскан резерв и 5 милиарда лева нови дългове.

Водихме подкрепа на българските държавни предприятия,капитализирахме БЕХ, припомни още Станишев.
Според него Борисов и ГЕРБ ограбват българските предприятия, взели 1 милиард лева от печалбата на държавните дружества, за да пълнят дупките в бюджета.
"Те мислят ден за ден", категоричен е Сергей Станишев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?