20 Април 2024 г. Събота

Първите двама уволнени в НСО заради Доган

2013-01-24 13:45:58

Шефът на личната охрана на Ахмед Доган и шефът на авангарда, който отговаря за цялостната сигурност по време на осмата национална конференция на ДПС, са дисциплинарно уволнени от НСО, съобщи днес началникът на службата ген. Тодор Коджейков. Освободените са съответно Георги Занев и Георги Райков. 

Коджейков представи резултатите от вътрешната проверка в службата във връзка с инцидента с вече пожизнения лидер на ДПС Ахмед Доган. 

Останалите охранители, които са присъствали на мероприятието, също са наказани по степен на виновност. 

Коджейков обясни, че е направен внимателен анализ и броят на представителите на НСО в НДК е бил абсолютно достатъчен. 
По негови думи проблемът е възникнал от това, че те не са били правилно разположени. Началникът на авангарда отговаря за разпределянето на постовете и трябва да даде знак на началника на личната охрана, ако забележи проблем.

В случая обаче това не се е получило. Коджейков беше категоричен, че след инцидента служителите на НСО са действали абсолютно адекватно.

Те разказали, че когато нападателят Октай Енимехмедов минал покрай тях, те го помислили за обикновен делегат. Ако когато се качил на стълбите на подиума, вече нямало време за реакция да го спрат. 

Директорът на НСО за пореден път уточни, че неговата служба не е отговаряла за пропускателния режим на залата в НДК. Той показа писмото от ДПС, в което се казва, че охраната на пропускателните пунктове се възлага на фирма „Крон“. 

Той допълни, че преди конференцията служителите на НСО са имали среща с представители на ДПС и с мениджъра „Охрана“ на фирма „Крон“ Росен Славчев. Имало среща и с представители на МВР, които трябвало да осигурят безопасността извън НДК.

 

Коджейков допълни, че на Ахмед Доган е бил осигурен безопасен индивидуален маршрут на влизане и излизане от залата. 

Шефът на НСО смята, че не носи лична отговорност за инцидента и няма да подаде оставка, която му беше поискана от ДПС. 
Инцидентът с Ахмед Доган стана повод директорът на НСО да поиска законови промени, които да регламентират използването на помощни средства при нападения, в това число и белезници. В момента законът за спецслужбите се гледа в НС. 

Коджейков допълни, че в службата вече има изградена психолаборатория, в която по-добре да се подготвят служителите, и се надява в скоро време службата да има и полигон, на който да се отиграват ситуации. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати