19 Април 2024 г. Петък

20 млн. лева дневен оборот при туризма у нас през август

2010-08-18 16:22:29

През август, в разгара на летния туристически сезон, дневният оборот на туристическия бранш у нас е 15-20 млн. лева. Това съобщи на пресконференция председателят на Българска туристическа камара проф. Цветан Тончев.

Той прогнозира, че както за летния сезон – който формира над 70% от приходите в туризма у нас, така и за цялата 2010 г., приходите от туризъм ще бъдат приблизително колкото за миналата година, т.е. общо към 6,5 млрд. лева. От тях се очертава около 5 млрд. лв. да бъдат приходите от чужди туристи и 1,2-1,3 млрд. лв. – от български.

Що се отнася до броя на посетилите страната ни чужди туристи, вероятно броят им ще бъде малко по-висок от миналата година, ако времето през септември е хубаво, допълни Тончев. Това обаче няма да увеличи приходите като цяло за сезона спрямо миналогодишния, тъй като началото на това лято беше дъждовно, което доведе до по-ниска от предвидената заетост на морските хотели.

Според изнесените данни през юли на летище Бургас пристигналите туристи от Русия и Украйна бележат ръст спрямо същия месец на миналата година от 32%, броят на тези от Израел е с ръст 36%, а от Полша туристите за юли са повече с 19%. Между курортите, които бележат най-висок ръст на броя на туристите на годишна база, са Албена и Обзор.

Що се отнася до цените на летните почивки, според данните на туристическата камара, туристическите „пакети“ и нощувките са по-евтини от миналата година средно с около 15%, обаче в същото време са повишени цените на т.нар. допълнителни услуги като СПА процедури и други, така че като цяло почивката на море сега струва колкото през миналата година.

Като предимства на летния туризъм у нас от туристическата камара откроиха много добрата материална база и подобреното спрямо минали години обслужване. 
 

Същевременно от туристическия бранш смятат, че има много потенциал за развитие у нас и на други видове, освен летния и зимния туризъм, като културно-исторически, поклоннически, балнеология, селски, за което би могло да помогне и държавата.

В туристическия сектор продължава да е голям делът на сивата икономика и голяма част от доходите не се декларират, смятат от туристическата камара. Беше даден пример, че от туристическа такса държавата би трябвало да събира около 60 млн. лева годишно, а тази сума на практика е около 12 млн. лева.

„Някой трябва да поеме отговорност за презастрояването по Черноморието, някои чиновници взеха доста пари „под масата“, за да разрешат строителството на хотели, без да се съобразяват с наличната инфраструктура (електроснабдяване, водоснабдяване и др.)“, посочи Цветан Тончев.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати