26 Април 2024 г. Петък

Последни печатни новини от България

2013-01-24 08:18:39

Три дни преди националния референдум "за" или "против" ядрена централа у нас дебатите между партиите се ожесточават все повече и повече, коментира "Труд".

В интервю за "Капитал Daily" министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев представя своята позиция по проекта АЕЦ "Белене": "В цял свят, когато се строят нови мощности, се търси възможността те да бъдат изградени на съществуващи площадки, там, където има инфраструктура, а в България това е точно АЕЦ "Козлодуй". Решението за "Белене" е взето тогава, когато в АЕЦ "Козлодуй" са работили 6 реактора и технически площадката е щяла да се претовари, ако бъдат изградени нови.

Сега ние имаме само два работещи блока и в никакъв случай площадката няма да бъде претоварена. Това са все аргументи в подкрепа на изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Този проект е структуриран по най-правилния начин с проектна компания, която има определен ресурс. Ако тази проектна компанине намери стратегически инвеститор и не изясни всички въпроси по изграждането на бъдещата мощност, нищо лошо няма да последва.

Докато в случая с "Белене" Националната електрическа компания е направена заложник. В документите, които раздадохме на журналистите /кореспонденция между НЕК, RWE и министерството на енергетиката от 2008-2009 г. - бел. ред./, е видно, че още през 2008 г. директорът на НЕК е казал, че компанията няма средства да финансира този проект. Въпреки това 22 дни по-късно е платен авансът на "Атомстройекспорт", с който е задействано споразумение номер 5 /с което е поръчано оборудването за "Белене" с дълъг срок на производство - бел. ред./. Ако не е бил този аванс, ние нямаше да продължим да плащаме ангажиментите по това споразумение."

Само от лихвени плащания, такси и комисионни АЕЦ "Белене" бис е оскъпила с 3,22 млрд. евро за 5 г. Това изчисление направи председателят на временната парламентарна комисия по проекта Диан Червенкоднев от ГЕРБ при дискусиите по междинния доклад от работата й, допълва по темата "24 часа".

В НЕК има архив с много кашони с документи за АЕЦ "Белене", съобщава пред "Труд" изп. директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. "Разбира се, че не съм знаел какво пише в писмата на РВЕ до НЕК, защото не мога да знам какво има във всеки документ по проекта", са думите на Андонов, цитирани от всекидневника.

ГЕРБ подменя фактите за АЕЦ "Белене", твърди в интервю за "Труд" говорителят на БСП Ангел Найденов. "Никъде не се говори за твърда цена от 10 млрд. евро. Фалшификацията е в това, че ГЕРБ подменя фактите с хипотези. БСП не лъже за цената. Това, върху което стъпваме, е цената определена от изпълнителя на проекта "Росатом" за окончателна: 6,3 млрд. евро. Всичко останало са хипотези, прогнози, опасения. Ако правителството разсъждава колко би била цената след 20, 30 или 50 години, то би я изкарало не 20 млрд. лева, а 20 млрд. евро", коментира Найденов.

Финансовият министър Симеон Дянков призна официално, че кабинетът спекулира с цената на АЕЦ "Белене", извежда под глава "Дума". В интервю за Бизнес-ТАСС той обяви, че посочената от правителството цена не е за централата, а за всички дейности, съпътстващи нейното изграждане. "Искам да подчертая, че проектът беше спрян, не защото ние се страхуваме да развиваме атомна енергетика. Не. Ние имаме вече осъществени проекти в тази сфера и сме заинтересовани от строителството на допълнителни мощности. В зависимост от резултатите от референдума политиката ни може да бъде преразгледана", казва още вицепремиерът пред руската агенция.

В коментар за "Сега" Йордан Костадинов, член на инициативния комитет за "Белене" и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй, изтъква: "Ако погледнем от 2000 г. до този момент, цената на електроенергията у нас се повишава средно с 1 ст. на година. Прогнозите сочат, че след 60 години цената на електроенергията от АЕЦ "Белене" ще бъде от порядъка на 60-70 ст. на киловат.

Докато средната цена от "Белене" за целия период - от първия до последния ден - се изчислява на 15 ст. Значи при цена от приблизително 15 млрд. лв. тази централа ще се изплати за 11 години при норма на възвръщаемост 14 на сто. И до края на експлоатацията си, значи близо 49 години, тя ще носи приходи от порядъка на 300 до 400 млрд. лв. за държавата. Нека да спрат със спекулациите, че тази централа ще лиши хората от пенсии, напротив, тази централа ще гарантира пенсиите."

В друг анализ за "Сега" Георги Касчиев, старши изследовател в Института по безопасност и рискови анализи към Университета по природни ресурси и приложни науки във Виена, излага своята противоположна теза по въпроса. Според него поне до 2025-2030 г.няма да има нужда от нова голяма мощност България. "Що се отнася до 5-и и 6-и блок на "Козлодуй", руската страна смята да удължава живота на реакторите от този тип до 25 години. При положение че те имат много повече информация от нас и са наясно със собственото си производство, можем да им се доверим.

"Белене" има смисъл единствено при гарантирана възвръщаемост. И че цената на тока й ще е конкурентна на този, който ще идва от други централи. В противен случай влизате в една многомилиардна авантюра и може да загубите много. Две трети от българите твърдят, че не са повлияни от официалните позиции на лидерите на основните партии у нас по въпроса за ядрения референдум, сочи проучване, отразено от "Труд".

Пред "Преса" Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, апелира: "Искам ясен механизъм, при който обществото знае за какво плаща. Ценообразуването трябва да е прозрачно. Хората трябва да са запознати с причините за всяко поевтиняване или поскъпване на тока. Нашият дял от крайната му цена е само 17 процента и е неправилно да се казва: "ЧЕЗ вдига цената на тока."

Столичната община е на път да превземе нов връх по цени на пътните ремонти, коментира под глава "Сега". По 1 млн. лв. на 100 м ще струва разширението на ул. "Опълченска" от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". Кметството обяви вчера търг за разширение на 650-метровия участък от ул. "Опълченска" /от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров"/, като е изчислило, че това ще струва 5 833 333 лв. без ДДС. Това е единствената неремонтирана отсечка от улицата. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов явно няма търпение тази отсечка да се ремонтира, защото е пуснал обществената поръчка един ден преди Столичният общински съвет да одобри ремонта и финансирането на улицата, пише изданието.

В столичния парк "Гео Милев" ще се строи мини голф игрище, съобщава пред "Телеграф" кметът на район "Слатина" Антоанета Апостолова. В момента текат преговори по изграждането на игрището за сметка на голф асоциация, която цели да популяризира играта.

Всеки втори клиент на "Топлофикация-София" е получил завишена сметка за парно за декември 2012 г. Близо 49 на сто са фактурите, в които сумите са с повече от 21 процента по-високи спрямо декември 2011 г. Тези данни цитира "Труд" на първа страница.

На първа страница "Телеграф" анонсира: Напълно измислени сметки за парно хвърлиха в ужас 102 семейства в блок 348 в столичния квартал "Младост 3". Заради произволното им съставяне един съсед получил фактура за декември за 507 лв., а друг със същата консумация - 72 лв. Оказва се, че топлинният счетоводител си е измислил прогнозните дялове на абонатите, след като те преминали към него и си сменили уредите с дистанционни.

"Новинар" се включва по темата с информацията: Изобретение на учени от БАН може да намали сметките за парно. Уникалната технология се състои от система, чрез която се усвояват димните газове от комините на тецовете. В последствие топлината затопля водата за парното, която циркулира в мрежата. Според изчисленията на учените топлофикациите могат да спестят около 75млн. лв., които се дават за природен газ.

"ВМЗ-Сопот" ще се продава без "стратегически" условия", съобщава "Сега". Парламентът вчера реши на първо четене да извади дружеството от списъка на фирмите, които могат да се приватизират само с одобрена от НС стратегия. Така, като мине и второто гласуване, закъсалото военно предприятие ще може да се пусне за раздържавяване при минимум изисквания към потенциалните купувачи и в ускорена процедура.

"Критериите в новата приватизационна процедура трябва да бъдат по-гъвкави, за да може повече участници да кандидатстват за закупуването на предприятието", допълва в интервю за "Капитал Daily" министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

"Много важно беше дружеството да отпадне от списъка на стратегическите обекти, защото, ако то е в този списък, означава да изгубим 8-12 месеца за изработване на нова стратегия за приватизация и едва след това да стартираме отново процеса. Почти съм убеден, че в състоянието, в което е в момента ВМЗ, няма да може да издържи такъв период", отбелязва още Добрев.

Оздравителната програма за ВМЗ-Сопот предвижда съкращаване на 900 работници. Ще намерим работа на 800 оръжейници, обещава в интервю за "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов. От община Сопот вече заявиха, че ще разкрият 200 работни места, а община Карлово - 300. Търсят се озеленители и работници по поддръжка на сгради, строители, монтьори. "Общо двете общини може да наемат 500 работници по схемата "Подкрепа за заетост" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По нея за една година се наемат безработни със заплата 380 лв., когато работодател е община, плюс осигуровките. Трябва да знаете, че голяма част от работещите във ВМЗ взимат около 380 лв., колкото им предлага общината", посочва Младонов. По думите на министъра ако се стигне до несъстоятелност на предприятието работниците трябва да получат по три заплати до 1000 лв. от Фонда за гарантиране на вземанията.

В България парите все не стигат, но за бонуси винаги се намират, коментира на първа страница "Стандарт". Особено когато става въпрос за чиновници. Близо 7 млн. лв. допълнителни възнаграждения са прибрали служителите на НОИ през 2012 г., пише вестникът.

Безработен висшист от Кърджалийско в продължение на седмици прониквал тайно в компютърна система в отдел "Местни приходи" в една от общините в областта, съобщава на първа страница "24 часа". Хакерът влизал в базата данни, докато извършвал друга платена дейност за кметството. Въпреки че нямал разрешение от администратора на сайта, се добрал до код за достъп и успял да промени данните за размера на данъчните задължения на еднолично акционерно дружество. Хакерът е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1200 лв. От 2011 г. до сега са образувани 36 дела, има влезли в сила 3 осъдителни присъди за хакерски атаки, уточнява на вътрешна страница Илона Кръстенякова, прокурор. "Все по-често се срещат посегателства над сайтове, електронната поща или профилите на българи в социални мрежи. Тези чужди профили после се използват за други цели", посочва още Кръстенякова.

Българският шахматист Борислав Иванов е лъгал с помощта на скрити технологии по време на участието си на турнир в Задар, Хърватия, анонсира на първа страница "Преса". Анализ показва, че има 97 процента съвпадение между ходовете на Иванов и тези на компютърната програма "Худини", твърди германското списание "Шпингел".

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати