23 Април 2024 г. Вторник

Куп нарушения откри анкетната комисия за АЕЦ "Белене"

2013-01-23 14:45:41

Нарушения и неизяснени параметри има в процедурите около проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас, става ясно от междинния доклад на парламентарната комисия по казуса. Документът беше представен пред народните представители от председателя на анкетната комисия Диан Червенкондев.

В него е записано, че не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство – предмет на проведената процедура по Закона за обществените поръчки. Неясни остават и въпроси, свързани с плащания по ключови събития, графиците на плащане и определянето на формулата за ескалация.

Тези параметри не са договорени и при подписването на споразумението от 29 ноември 2006 година.

Проверката на комисията е установила още и че България и „Атомстройекспорт“ са се договорили оборудването, което няма да бъде интегрирано в проекта, да бъде изкупено от руската компания. Това е станало с подписване на споразумение през 2008 година. В документа е записано още, че параметрите как точно да стане това са обект на отделни преговори, за които обаче няма документация.

Необоснована остава и цената за оборудване от 205 млн. евро, която с 90 млн. евро по-ниска от определената от архитект – инженера на проекта.

Като нарушение е отбелязано и подписан рамков договор за продажба на неподлежащото на интеграция оборудване между НЕК и „Атомстройекспорт“ без да е искано разрешение от принципала – министърът на енергетиката. Това е станало през 2007 година.

Приходите от продажбата на това оборудване са 87,6 млн. евро. Прихванатите разходи по договорените дейности обаче са 77,1 млн. евро, от които за митническото освобождаване и пускането му от Русия са били платени общо 14,9 млн. евро. За транспортно застраховане са платени 329 хил. евро, а за транспортиране, обработване на документацията и разтоварването – над 11,7 млн. евро.

Върху проекта „Белене” е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи”, каза Червенкондев. 

Станишев Белене” от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 милиона лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявате, ние ви излъгахме”, заяви още депутатът от ГЕРБ.  

„Пропуснахте златната възможност вашият лидер да отреже лентичката на „Белене”, отвърна му обаче Петър Димитров, цитиран от "Фокус".

Докладът е от 2003 до 2009 г., за да се превърне в политическа атака срещу референдума. Фалшив доклад, с фалшиви документи. Целият доклад се гради върху доклада на директора на Агенцията за държавната финансова инспекция. На комисията не беше поканен представител на „Атомстройекспорт”, на RWE, няма го БАН, няма ги учените, няма ги управляващите министри”, заяви още червеният депутат.

„Вие носите отговорност за това, че тези реактори не работят и няма да работят”, каза Димитров в обръщение към мнозинството от ГЕРБ. „300 милиона лева, дадени за проекта „Белене”, не са изразходвани целево, трябва да се върнат обратно в бюджета. Те са държавна помощ и щом не са използвани целево, трябва да се върнат”, заяви Петър Димитров. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати