25 Април 2024 г. Четвъртък

Слоун Стивънс донесе голямата изненада в Австралия с победа над Серена Уилямс

2013-01-23 09:09:52

Американската тинейджърка Слоун Стивънс поднесе голямата изненада на тазгодишния Australian Open, след като победи своята сънародничка Серена Уилямс с 3:6, 7:5, 6:4 и сложи край на серията от 20 поредни победи на носителката на 15 титли от Големия шлем.

 

19-годишната тенисистка от Флорида загуби бързо първия сет и изоставаше с пробив пасив във втория и третия, но намери сили да обърне бившата номер 1 и петкратна шампионка в Мелбърн, за да се класира за полуфиналите и да постигне най-големия успех в своята кариера.

 

31-годишната Уилямс не беше губила мач от 17 август насам и беше спечелила всички последни големи турнири - "Уимбълдън", олимпийският турнир в Лондон, US Open и заключителният турнир на WTA в Истанбул.

 

Американката вървеше към нова рутинна победа, но комбинацията от нейните болки в гърба и страхотната игра на сънародничката й доведоха до обрат, след оспорвана битка, продължила 2 часа и 17 минути.

 

Още в първия сет се видя, че Уилямс играе под обичайното си ниво, но младата Стивънс беше много нервна и подаряваше лесни точки на съперничката си. Въпреки че направи само три уинъри и цели десет непредизвикани грешки, петкратната шампионка спечели лесно тази част след едва 28 минути.

 

Във втората Уилямс поведе с 2:0, но в този момент Стивънс показа изключителна игра и спечели пет от следващите шест гейма. Бившата номер 1 успя да върне пробива за 5:5, но в този момент от мача нейната съпернича показваше страхотен тенис и с нов пробив си осигури втория сет след час игра.

 

 

В почивката между сетовете Уилямс поиска намесата на физиотерапевт заради болките в гърба си. Това се отрази положително на нейната игра, сервисът й се подобри,а грешките намляха. Уилямс успя да направи първия пробив в решителната част и поведе с 4:3.

 

В този момент обаче Стивънс показа защо е смятана за най-талантливата млада тенисистка и с три поредни грейма, два от които пробиви в подаването на най-добре сервиращата жена в света, стигна до най-голямата победа в кариерата си.

 

След края на мача Стивънс беше много емоционална, а първото нещо, което направи след като поздрави Уилямс, беше да провери телефона в своята сак. "Надявам се майка ми да ми е писала съобщение. Мисля, че може би ми е писала и по време на мача. Сигурна съм, че баба и дядо са полудели от щастие пред екрана", заяви тя.

 

"Това е лудост. Боже, това наистина е пълна лудост. Може би сега трябва да сложа мой плакат на стената", каза още Стивънс, която в своята стая има огромен плакат на своя голям идол - Серена Уилямс.

 

В спор за място на финала Стивънс ще срещна световната номер 1 Виктория Азаренка, която победи Светлана Кузнецова със 7:5, 6:1. "Ще бъде забавно. Аз съм на полуфинал в Големия шлем, така че ще опитам да дам всичко от себе си и да направя това, което сторих днес", завърши Стивънс.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати