20 Април 2024 г. Събота

Нели Крус остави на българските политици и общество да се справят с медийните проблеми

2013-01-22 10:54:07
Европейската комисия няма да се намесва в уреждане на медийните проблеми в България, въпреки че разбира тяхната острота, заяви в понеделник Раян Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус. Тя настоява в страната да се проведе широк дебат между обществото, медиите и управляващите, който да доведе до подобряване на медийната ситуация.

По думите на Хийт Крус е получила задоволителен отговор от премиера Бойко Борисов на критичното писмо, изпратено миналия октомври. В него тя поиска от министър-председателя да предприеме адекватни мерки за това да осигури медиен плурализъм в България.

"Премиерът изрази своя ангажимент да спазва всички ценности, като исканите от комисаря плурализъм и свобода на медиите. Комисарят иска сега да има национален дебат по въпроса, като тя би се включила, ако може да допринесе с реална стойност към този дебат, като събирателна сила, като посредник", обясни говорителят в отговор на журналистически въпрос за писмото от Борисов.

Хийт обаче подчерта, че по въпроса не може да се напише правило в Брюксел и да се разрешат многото интензивни дебати в България. "Можем да приемем думите на премиера само като чиста монета и да съдействаме, когато хората в България искат да продължат този дебат, но това ще бъде обхватът на нашата реакция и намеса, освен ако не ни бъдат дадени нови факти по въпроса", заяви той.

По думите му от Брюксел няма как да бъдат арбитри на всичко това, което се случва в България, на всички обвинения, които се хвърлят. По тази причина по време на посещението си през септември комисар Крус събра всички страни и смятам, че това беше една добра стъпка напред, подчерта говорителят. "Ако има повече такива дебати с или без участието на комисар Крус като участник, българската медийна общност ще бъде в по-добра позиция. Точно това бихме искали да видим", подчерта той.

Трябва да има политически дебат, да се постигне някаква форма на компромис преди Европейският съюз и комисията да се намеси, да предложи, да получи повече правомощия и да създаде нови групи и органи, обясни говорителят на Крус. "Това е демокрация, така трябва да работят нещата", заключи той.

Раян Хийт говори на пресконференция за представения вчеранезависим доклад за медийната свобода в Европейския съюз, подкрепен от Нели Крус. В него се препоръчва страните от ЕС да правят редовни оценки на медийната среда, а приемането на нови членки да бъде обвързано с наличието на свободни и плуралистични медии. Не са посочени обаче конкретни държави нарушителки.

Целта на доклада не е да класираме държавите, а да се покаже принципната рамка с това, по което трябва да се работи чрез политически дебат, обясни говорителят.

"Важен е политическият ангажимент по въпроса за свободата на медиите. Искаме да посочим принципите, а не да класираме държавите кои са по-добри и кои по-лоши", обясни Раян Хийт. Има дълъг лист от страни, които трябва да свършат нещо, за да подобрят медийната свобода. Не искаме ако пропуснем имената на някои държави, те да си мислят, че всичко при тях е наред, подчерта Хийт.

В края на миналия септември еврокомисарят беше на посещение в България и организира среща с представители на българските медии. На нея тя коментира, че липсата на прозрачност за собствеността и финансирането на медиите е сериозен проблем в страната, като подчерта, че е получила потвърждение за това от самия премиер. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата - като притеснителна
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати