25 Април 2024 г. Четвъртък

"Сега видяхме ли чудото, политически труп се съживява само с пистолет" (реакции в социалните мрежи)

2013-01-21 10:58:32

Постановка. Цирк. Сценарий. Театър. Това са най-често използваните определения в социалните мрежи Facebook и Twitter за инцидента с лидера на ДПС Ахмед Доган на националната конференция на партията вчера в НДК. Вълната от реакции онлайн започна минути след нападението и продължава и днес. Освен коментарите в 140 знака (туити) и статусите във Facebook няколко часа след случката вече се разпространяваха и колажи със стопкадъра от момента, в който Ахмед Доган вижда почти опрения до лицето му пистолет.

Един от най-разпространяваните от тях беше придружен от измислената реплика на лидера към ДПС: "По-близо ела, чоджумq не си в кадър."


"Смъртта не е за всеки, изкуството на фарса също"

"Без куршум няколко заека" - така изглежда драматичната конференция на ДПС, обяснена в един туит или в друг кратък въпрос от Facebook: "Има ли филм, в който сценаристът да играе и главния герой." Или че Ахмед Доган е променил статуса си от "Untouchable to Touch and Go" (от англ. - от "недосегаемия на докосни и изчезвай").

По-дълга версия на събитията (на Борис Митов) звучи така:"Да обобщим: Октай "напада" Ахмед с празен газов пистолет. Ахмед моментално го обезоръжава, вместо да изпадне в логичен ступор и ужас. ДПС-арите в хор коментират, че пистолетът е засякъл и само Аллах е спасил лидера им. Никой не знае/не казва защо за пръв път няма скенери на входа. НСО няма компетенции, МВР няма отговорности, а фирмата на Киро Радев няма ангажименти. Накрая Доган е непокътнат и усмихнат, втората част на доклада му е увенчана с неповторим съспенс, а както обикновено, МВР психолозите мислят, че нападателят просто търсел самоизява... Да, бе... И един мармот завиваше..."

Британският посланик в България Джонатан Алън също коментира в Twitter: "Чувам, че някой атакува г-н Доган. Надявам се, че той се чувства добре. Демокрация значи спорове, но с думи и идеи."

Тук събираме малка част от интересните, иронични, провокиращи кратки коментари от мрежата без никаква претенция за изчерпателност (някои от авторите са представени само с малките им имена - бел. ред.).

Когато без други доказателства се заключава, че атентатът е някаква политическа игра, означава, че без други доказателства могат да се правят заключения, че всичко, което се случва, е някаква политическа игра - и така да се предпоставят заключенията пред фактите. А това си е баш признание, че нищо не разбираш от нещата, които се случват около теб.
Vasil

Абе знаехме, че нещо интересно ще се случи на конференцията на ДПС, ама чак толкова... Достойно е за Уди Алън, той умее да прави от най-големите шаблони филми.
Христо

Добре, де... защо не го направиха да изглежда малко по-правдоподобно. Защо не му дадоха боен пистолет, който да "зесече" - така и така са се погрижили да няма скенери примерно... и защо нападателят не е българин? Оценка: 4+! Следващият път - повече!
Но най-много ми хареса да видя как Доган "обезвреди" двуметровия си нападател, в чиито очи се четеше истински ужас от бързата реакция на Сокола. Другото симпатично беше как, след като въпросният двуметров "убиец" падна, сърдитите старчета от първите редове станаха на бой, естествено - след редица задушаващи тръшвания и скачайки трупешката върху престъпника, го направиха на салата.
Да обобщим ситуацията: Нападнат бе само нападателят! : ))
ех... предизборна атмосфера!
Esc Arinna

Една театрална оставка на Доган щеше да ми е далеч по-интересна от един театрален опит за атентат, така че чакам да ми се доизтегли и се отдавам на Fringe - там поне е сигурно, че ще са пипнали финалито като хората.
Adelina

Каквато държавата, такива и атентаторите. Хем менте, хем празно.
Victor

- Камера?
— Работи!
— Първи кадър, първи дубъл...
— Екшън!!!
Асен Генов


Наръчник как да си направите политически цирк в 10 прости стъпки:
1. Пускате слух, че лидерът ви ще се откаже от софрата, която 24 години е опосквал.
2. Медиите се хващат за него и за нула време го разпространяват.
3. Така вече си имате осигурено огромно медийно присъствие на националната конференция, която иначе щеше да отрази само Сашо Диков по скайп.
4. Осигурява се пистолет без пълнител на криминално проявен член на партията за предстоящото шоу.
5. Криминално проявеният притичва 20-30 метра в претъпканата зала, сигурно и си подсвирква песента на "Аеросмит" Jane's gotta gun.
6. Кандидат-убиецът, вместо да го гръмне от разстояние, отива до главата на политическия лидер и цъка няколко пъти с празния пистолет.
7. Лидерът се изявява като нинджа, избива пистолета-играчка от ръката на "похитителя" си, камерите снимат всичко на живо.
8. Полудялата и зомбирана тълпа налита като потеря преди 150 години и крещи "Убийте гяура".
9. Личният пинчер на лидера, леко олисяващ човечец на средна възраст, започва да говори за етническа нетърпимост и агресия срещу партията.
10. Имате като резултат мобилизиране на зомбирания електорат.
На печелившите - честито! Сега видяхме ли чудото, политически труп се съживява само с пистолет.
Ivan Oprenov

Брех. Жената, която (до)прочете речта на Доган, сякаш беше репетирала цяла седмица. Знаеше всяка пауза и фраза и дори поглеждаше към публиката. Чудя се дали в самата реч има сценични бележки [атентатор нахлува на сцената; 30 минути антракт].
Dimiter Kenarov

Реакция срещу реакцията

Хората се възмущават и от грубата реакция на делегатите, които удряха нападателя, след като той беше повален, както и дискусия за излъчването на тези кадри.

Бре, що дебели и мастити господа в костюми и вратовръзки са се струпали над горкото момче! Маат яко казачок върху него и като нищо ще го претрепят на място... Бре, каква ярост, каква агресия, какви Човеци!
Николай

От обзора на сайта "Неновините":


Мигновената намеса на служители на НСО и делегати на ДПС осуетиха плановете на Октай Енимехмед да прекъсне речта на Доган за по-дълго, като повалиха невъзпитания 25-годишен студент от УАСГ и нападнаха дразнещата цялост на тялото му с ритници и юмруци. Правото на носене на долни гащи от страна на дръзкия младеж също му бе отнето от смели и достолепни господа.   Предложения за орден "Стара планина" заваляха, като Доган успокои застъпниците си, че тези с най-много ритници със сигурност ще получат, тъй като той разпределял порциите от медали.    
Протестирам срещу излъчването на боя по какви ли не телевизии, вече не помня по кои го гледах и не искам да го срещам повече никъде!!! Обичам да гледам английски футбол, Висшата лига, футбол е, става въпрос за много пари, но когато се разгорещят, камерата веднага е отместена встрани. За да видиш мелето, трябва да си на стадиона... ако си отишъл заради това, гледай, а после познай какви са наказанията за всички участвали. Бой по време на мач не се излъчва! Това е закон. Синът ми е на 4 години, пуснал съм му "Джим Джем". Тази седмица ще гледаме само детско и мачове - английски!!!
Борислав

НСО на прицел

Първоначалната информация беше, че Национална служба охрана (НСО) е трябвало да се грижи за сигурността вътре в залата, докато МВР е отговаряло за района около НДК. Това беше заявено и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Впоследствие стана известно, че за сигурността е трябвало да се грижи фирма на бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев,който днес също обясни, че те отговаряли само за част от охраната, но не и в залата.

В социалните мрежи обаче реакциите на охраната не бяха пощадени.

Защо пък шефът на НСО трябва да подава оставка? По-правилно е да я искат от ректора на НАТФИЗ. 
Constantine Bachvarov 

НСО нито Доган, нито нападателя опазиха и задължително трябват оставки.

Обществената реакция би могла да бъде масово бдение със свещи пред НС, с искане за незабавна оставка на парламент, правителство и президент - и да не свършва, докато не бъде постигнато.
Асене, давай, брат, организирай го, докато желязото е горещо. Така или иначе правят глупости, когато заседават, та после протестирате... дай в аванс този път, и с по-голям размах. Стига цирк!
Angel

 

‎- Какво ще кажете за реакцията на НСО? - попитали Октай.
- Бързи бяха - отвърнал той. - Ако не бяха те, можеше и да забременея! И... шест часа никой не е обвинил Костов.
Славимир

След като станаха ясни детайли за пистолета и куршумите, Любен Дилов написа във Facebook: Многострадалният български преход. Тури му сол и... технически пипер! 

И все пак ...

Из турската преса: Пишман бабаит с кьорфишек пищов бастиса гьонсурат политик. Бая кютек, бол сеир, хептен уйдурма.
Антони де ла Реа

‎Айде бе, почти шест часа, още никой не е обвинил Иван Костов.
Никола Пенев

Из туитър се носят призиви "Дайте на човека втори шанс, всеки може да сбърка":-))
Eva Stoeva

bТВ ще съдят ДПС, нарушили им монопола на турските сериали. Така е честно.
@volandil

следващия опит за покушение срещу Доган ще е по-сериозен - с меч от междузвездни войни купен от магазин за играчки
therealgenadi

new age-а дойде и се случват невъзможни неща - Доган се оттегли, макар и формално, а Костов и Надежда пак се събраха, макар и формално.
philippa_rd

Очаквайте днес bTV да възстановят сигнала към "Булсатком", за да може да гледаме нападението срещу лидера им Ахмед Доган.
gminchev

За вместо финал още един разговор от Facebook:

Dian Morkin
Как да убиеш хидроинженер с пипер!?
Christo Komarnitski
Воден пистолет си трябва...
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати