20 Април 2024 г. Събота

Цветанов: Биячите от ДПС показаха политическата същност на партията

2013-01-21 10:52:08
Видяхме сериозно насилие срещу мъжа, който нападна Ахмед Доган, и това показа политическата същност на ДПС. Цинично беше да му свалят панталона, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в коментар пред Би Ти Ви за опита за линч на делегатите на конференцията над Октай Енимехмедов.

По думите на вицепремиера трябва да се осъдим постъпката на атака към едно лице, което е било обезвредено. Според него 25-годишният мъж е искал ефектно да изрази позиция, а не да убие Доган, което става ясно и от оръжието, което е избрал за акта.

Нападателят най-вероятно ще отговаря за хулиганство пред съда, а не за опит за убийство, каквото беше първоначалното съобщение. Застанахме пред медиите с градския прокурор на София Николай Кокинов и казахме това, което беше известно тогава – в онзи момент никой не противоречеше, че става въпрос за опит за убийство, подчерта Цветанов. Той припомни случая с препречването на неговия ескорт, който също беше квалифициран като хулиганство.

"Ние трябва да сме удовлетворени от това, което имаме до този момент и трябва да разберем дали има реално подбудител", добави вицепремиерът. "Никой не е казал, че разследването за нападението на Ахмед Доган е приключило", каза още той.

"Разговарях с лидера на ДПС след инцидента, той беше изключително притеснен и аз го запознах с данните, които имаме. Емоционалното му състояние не беше подходящо за конкретни разговори. Запознах го с информацията, с която разполагахме и да го убедя, че се прави всичко необходимо", каза Цветанов.

По повод коментарите, че полицията е закъсняла с повече от час при инцидента с Ахмед Доган, министърът обясни, че сигналът е подаден в 12.15 ч в събота. Полицаи веднага са се отправили към НДК, а в 12.30 ч. са били в сградата, сред тях е имало цивилни. Цветанов заяви, че ако действията на НСО са били неадекватни, ще има санкции, но не  коментира какви биха могли да бъдат те.

От своя страна директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев описа действията на 25-годишния Октай като "солова акция". Той обясни, че младежът е искал "да нарани емоционално Доган", не физически. Октай не е споделил намеренията си с никого. Освен саморъчно написано предсмъртно писмо в квартирата му са намерени и изрязани от вестник букви, които гласели "действай сам".

"Дал си е сметка какви са вариантите и ги е обмислил - или да умре, или да оцелее и да каже защо го е направил. Той не е носител на идеи, просто иска чрез действията си да покаже на Доган, че не е недосегаем, че греши. Той е харесвал Доган преди впоследствие се е разочаровал, че той не е честен с хората си", коментира психологът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати