20 Април 2024 г. Събота

Нова версия: Гардове на Доган пребили доведения брат на Октай

2013-01-21 10:49:12

Покушението срещу Ахмед Доган и днес продължава да бъде най-коментираната тема в печата.

Според челото на "Труд" новата версия за мотива на нападателя Октай Енимехмедов е отмъщение. Доведеният му брат - Светлан, е бил пребит през 2008 г. от гардовете на Доган.

Приятели на семейството на Октай допускат, че може заради това младежът да е нападнал лидера на ДПС, уточнява на вътрешна страница "Труд".

Под заглавие "ДПС пак плете коалиционни мрежи" политологът Огнян Минчев анализира за "Труд"Случилото се в НДК е по-скоро шамар за службите по сигурността, които не само не предотвратиха свободния достъп на атентатора до трибуната, но и безпомощно допуснаха срамния линч, на който бе подложен поваленият нападател от развилнелия се около сцената делегатски башибозук."

"Доган отстъпи заради диктатура и Ердоган", е заглавието над интервюто в "Труд" със социолога Кънчо Стойчев. "Никога в последните 23 години турската държава не е имала възможността да се меси в партийния ни живот. Една от най-силните страни на ДПС е, че е българска партия. И независимо от пропагандата на националистите ДПС никога не е била проводник на чужди на България интереси. А в момента е изключително опасно. Защото
световният опит сочи, че когато в една страна дадена етническа политическа група бъде разделена на две части, винаги една от тях се радикализира и винаги това води до огромни проблеми за тази страна. Силата на българския етнически модел до момента бе именно в това, че имаме единна организация на българските турци, която е с отчетлива българска национална идентичност", отбелязва Стойчев.

На първа страница "24 часа"Мамо, продължи си живота, не се чувствай виновна за моето решение!", написал в предсмъртното си писмо нападателят на Доган. Съзнавал, че двамата вече може да не се видят, защото предстои да извърши нещо, което може да доведе до смъртта му.

"Аз вече действам", предупредил Октай на друг лист. Думите били подредени с изрязани от вестници букви. Пред психолози, които го разпитвали до 3 часа сутринта вчера, той казал, че не е искал да убива Доган. Искал само да го стресне със звука от изстрела и да покаже, че създателят на ДПС не е недосегаем и уязвим. Твърдял, че действа сам и други няма.

В интервю за "24 часа"След атаката трябва да си зададем въпроса защо сигурността на конференцията не беше по-добра. И тук имам предвид както охраната, която осигуряваше достъп до конференцията, така и личната охрана на Доган. Вторият въпрос е кой стои зад тази атака? Доста невероятно е нападението да е планирано само от един млад човек. Много по-вероятно е зад това да стоят някои политически сили. И мисля, че именно това е въпросът, който трябва да си зададе правителството." Според Уотсън атаката може да е дело на крайнодясна сила.

На първа страница "Стандарт" разкрива още подробности около личния живот на Енимехмедов. Той е имал приятелка в централата на ДПС. Октай се запознал с момичето преди 6 месеца и буквално загубил ума си, твърдят близките му. "Гласувах за ДПС на последните парламентарни избори, но мразя Ахмед Доган." Това е казал на разследващите психолози Октай. След нападението охраната на Доган е утроена, допълва още на вътрешна страница вестникът.

"Енимехмедов беше арестуван непрофесионално", констатира в интервю за "Стандарт" Румен Ралчев, бивш служител на Националната служба за охрана. "Ако Октай бе решил да се принася жертва, да стане мъченик и при положение че има ножове, можеше да изкорми поне 10 човека на сцената. Извеждането му от залата бе под всякаква критика - те го прекараха през цялата зала, пред всички делегати. Някои налитаха да го бият, включително и големия смях да паднат всички по стълбите - и охрана, и нападател. НДК има достатъчно изходи, през които това можеше да стане. Ами те го държаха за ръце, без белезници?! Този човек нали може да посегне на живота си, да изтрепе други. Когато пък го водеха към колата, трябваше районът да се отцепи от униформени полицаи, не цивилни. Това се прави така, че никой да не види как и кога го извеждат. Защото, ако приемем условно, че той не е изпълнил задачата - нали неговите съучастници могат да го наранят, да го убият. Можеше и да избяга. А те го водеха все едно водят ученичка в гората", подчертава Ралчев.

Токът от 1 юли вероятно ще поевтинее с 2 процента, прогнозира в интервю за "24 часа" Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Очаква се и намаление на цената на газа от 1 април с не повече от 4-5 на сто. Според Семерджиев високите сметки за парно за декември са резултат от ниските температури през месеца. Енергото в Североизточна България - "Енерго про", ще слага СОТ на таблата на електромерите, пише под глава "Телеграф". Така няма да се дава възможност на абонатите да манипулират уредите и да крадат ток. От друга страна, ще се пазят и самите табла от крадци на метали.

До два дни работниците във ВМЗ-Сопот ще получат по една работна заплата. Това съобщава пред "Труд" изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев. Заплатите в дружеството не са плащани за октомври и ноември, а аванси - за последните четири месеца, включително януари.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати