24 Април 2024 г. Сряда

"България на гражданите": Нападението над Доган е политически акт, не криминален

2013-01-20 18:38:59

"България на гражданите" вижда в нападението над Ахмед Доган политически, а не криминален акт, заяви пред журналисти Тома Биков от партията. Той изрази безпокойство за сигурността на страната и отбеляза, че най-лошото е, че явно има среда за подобни политически актове.

Няма как темата да не се политизира, тъй като фактът, че това се случва на партийна конференция, по този показен начин, говори, че става дума за политическо действие, отбелязаха от партията.

Хората на Кунева прогнозираха, че случилото се ще бъде използвано в предизборната кампания.

 "България на гражданите" не смята да промени позицията си, че няма да се коалира с ДПС, независимо от това, че председателят на ДПС  вече е друг.  Според хората на Кунева като почетен председател Доган все пак ще запази доста от досегашните си функции.

И от ПП Обединени земеделци остро осъдиха акта на нападение над Ахмед Доган. Като демократична организация категорично се противопоставяме на всяка форма на насилие срещу всеки български  гражданин, без значение от неговия статут в обществото, посочват в позиция от партията.

Наглият опит за покушение срещу председател на политическа партия у нас компрометира България в лицето на европейската и световната общественост. Очакваме компетентните органи да разкрият максимално бързо кой стои зад опита за покушение и какви са мотивите за него. Като държава и общество не бива да допускаме този акт на насилие да стане повод за етническо и политическо напрежение в България, се казва още в документа.

В позиция до медиите Партия Национален Идеал за Единство осъжда всички прояви на насилие, които могат да доведат до разделяне на обществото по етнически, социален или политически признак.

Очакваме институциите да положат всички усилия за по-бързото установяване на истината около инцидента с лидера на ДПС. И да подведат под отговорност всички виновни – и организатори, и изпълнители на престъпното деяние.

В същото време призоваваме да се приложат мерките на закона и спрямо участниците в последвалия масов побой над задържания извършител. Ако кадрите с пистолета, насочен към главата на един български политик, шокираха България и света, то кадрите, в които освирепели хора в костюми (между тях може би кметове и общински съветници) изливат агресията си в повален на земята човек са не по-малко ужасяващи и отблъскващи. 

Те създават един крайно уродлив образ на българския политик, смятат от партията и допълват, че опитите да бъде използван „този криминален акт за манипулиране на отделни групи в българското общество е крайно опасно явление и не може да служи за „втвърдяване” на нечий електорат“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати