19 Април 2024 г. Петък

Преглед на пресата за деня

2013-01-20 09:56:59

24 часа

 

Местан - лидер на ДПС, Доган - пожизнен почетен председател

 

Избраха Лютви Местан за председател на ДПС, а с промяна в устава Ахмед Доган стана пожизнен почетен председател.

Лютви Местан е избран със 100% от гласовете на делегатите на Осмата национална конференция на партията, съобщи депутатът Гюнай Сефер пред журналисти.

Конференцията е приела две поправки в Устава на ДПС, като едната е точно за избора на пожизнен почетен председател.

52-годишният Местан бе посочен за лидерския пост от Ахмед Доган, който по-рано обяви оставката си като председател на партията.

Досега Местан бе зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламентарната група, един от най-близките до лидера.

 

24 часа

 

Кой трябва да бъде следващият патриарх?

 

Кой трябва да бъде следващият патриарх?

12-е митрополити, които отговарят на уставните изисквания са Гавриил, Галактион, Григорий, Дометиан, Игнатий, Йоаникий, Йосиф, Калиник, Кирил, Натанаил, Неофит и Симеон.

 

Труд

 

Службите си прехвърлят топката за инцидента с Ахмед Доган

 

Службите на реда си прехвърляха топката затова кой е трябвало да обезпечи сигурността на Ахмед Доган.

От МВР заявиха, че за вътрешната охрана на конференцията на ДПС отговаря Националната служба за охрана (НСО). Държавните гардове обаче прехвърлиха отговорността към частната фирма, която пази НДК.

Преди форума е имало среща между организаторите, СДВР и НСО. "Впоследствие е договорено с партийната централа НСО да поеме вътрешната охрана - каза министър Цветан Цветанов. "Проверяваме защо делегатите не са минавали през скенери." Цветанов обясни, че е имало 11 полицаи, ангажирани с охраната на обществения ред около периметъра на НДК. МВР не влизало на форумите, за да не излезе, че има полицейска намеса. МВР шефът препоръча да не се правят прибързани заключения от типа на това дали покушението е режисирано.

 

Труд

 

 

96 млн. лева е чистата сума, без бонуси, която е постъпила в държавата от концесии за добиване на подземни богатства през 2012 година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус, при откриването на семинар на тема „Отчет за работата на Единния орган за управление на подземни богатства", който се провежда във Велинград.

„Това е около два пъти повече, в сравнение с 2010 година. За сравнение през 2010 година са получени около 30 млн., през 2011 - 63 млн., а през 2012 година вече имаме 186 млн. лева приходи за държавата, което ще рече, че без бонусите в държавата са влезли 96 млн. лева от концесии за добив на подземни богатства", каза Добрев.

По думите му след учредяването на единния орган са обработени над 1400 преписки за издаване на разрешителни за концесия, които са отлежавали в министерствата и са чакали да бъдат разгледани.

„12 години фирми чакат преписките им да се прехвърлят през три министерства. През 2012 година всички забавени преписки бяха проверени в резултат, на което в края на 2012 година вече имаме 194 разрешителни за концесия за добив на подземни богатства", отбеляза министър Добрев.

 

Стандарт

 

Атентатът като клеймо

 

Покушението срещу Ахмед Доган е много лош атестат за политическата ни система, защото е признак за незрялост на демокрацията - да се решават политически проблеми от какъвто и да е порядък с куршуми и с насилие. Случилото се е много лоша индикация за гражданите, защото ако един влиятелен политик на най-важния си форум не може да бъде защитен, да се чувства сигурен в момента, в който изнася програмната си реч, то какво остава за обикновения гражданин.

 

Стандарт

 

Извадихме злато за $275,7 млн.

 

През 2012 г. в България е добито злато за около 275,7 млн. долара. Това сочат данните на дирекция "Природни ресурси и концесии" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, която представи доклад за дейността си през м.г. Според данните предприятията, разработващи находищата, са добили 1,366 тона златоносна руда. От нея са извлечени около 5,302 тона злато. Което нарежда страната ни на второ място в Европа след Швеция по добив, каза държавният експерт в отдел "Концесии" Елка Младенова.

 

Монитор

 

Атентат срещу Ахмед Доган

 

Неуспешен опит за покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган бе извършен на вчерашната Осма национална конференция на партията в НДК. Точно в 12,20 часа, докато шефът на движението изнасяше от трибуната доклада си в частта му за приоритетите на България, до него необезпокоявано се качи млад мъж, облечен в черен панталон и кожено яке и от около 1 метър хладнокръвно насочи пистолет към главата му. Нападателят ­ 25-годишният Октай Енимехмедов, опита на два пъти да натисне спусъка, но оръжието засече.

 

Монитор

 

Ледена баня за Богоявление в Русия

 

Около 2,2 милиона души взеха участие в богослуженията и къпанията по случай празника Кръщение Господне в Русия, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на вътрешното министерство празникът е бил отбелязан с тържествени богослужения и масови къпания на 5500 места в страната За сигурността по време на честванията са се грижили над 53 000 служители от органите на реда.

 

Монитор

 

Пороите отнесоха пътища в Смолянско

 

Бедственото положение в община Неделино е отменено. Обстановката в Смолянска област е нормализирана след поройните дъждове, които се изсипаха в района, съобщиха от областната администрация. Продължаваме да разчистваме пътищата. В селото е затворено едното платно на пътната мрежа Неделино - Бял извор.

 

Сега

 

Държавата въвежда задължителна застраховка за помощ за българи в чужбина

 

Министерството на външните работи предлага да се въведе нова задължителна застраховка "Помощ в чужбина", която да се плаща от всички българи, пътуващи зад граница. Застраховката е част от новите правила, които правителството иска да въведе, за да определи докъде може да се простира помощта, предоставяна от консулските служби за закъсали българи. Идеята е залегнала в концепция за нов Закон за консулските услуги и консулското съдействие, която бе представена от външния министър Николай Младенов вчера и е публикувана на интернет страницата на министерството http://www.mfa.government.bg.

 

Дума

 

Гафът на президента се появи и в учебник

 

Прочулият се покрай президента Росен Плевнелиев пейзаж от Скалистите планини в Колорадо се мъдри и в учебниците. В учебник по музика за 8 клас на издателство "АзБуки" снимка от Аспен онагледява урок за родопската народна песен "Девойко". Тя е сложена до снимка на певици в родопски носии и изглед с родопски къщи. Известният пейзаж на два върха в планините край световно известния ски курорт Аспен стана разпознаваем за повече българи покрай първото новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати