28 Март 2024 г. Четвъртък

Атентатът срещу Доган: От Ванкувър до Владивосток

2013-01-20 09:20:58

Атентатът срещу Доган намери отзвук е медиите от Ванкувър до Владивосток като особено внимание му беше обърнато в Турция.

Телевизия Ер Те Ел започва репортажа си с думите "Сцена на крайно насилие от България", описвайки станалото на конференцията на ДПС.

От своя страна Би Би Си сухо отбелязва събитията от националната конференция в София. Британската медия припомня, че ДПС е било два пъти във властта, но в момента е основната опозиционна партия.

Испанският „Ел Паис" пише, че политическите убийства са рядкост в България, припомняйки че последното е извършено през далечната 1996 г. срещу бившия премиер Андрей Луканов.

Опитът за атентат се отразява и от френската преса. АФП информира, че лидерът на турското малцинство е преживял опит за атентат. Той намира място както във влиятелните „Фигаро" и „Монд", така и в таблоида „20 минути". „Дейли мейл", известен със скептичното си отношение към българите и румънците, разказва за неуспешния опит за атентат. „Гардиън" също отразява атаката с газов пистолет.

Една от най-тиражираните снимки е тази на Доган с опрян пистолет.

Неуспешният опит за атентата срещу лидера на ДПС на Ахмед Доган на 8-та конференция на движението е сред водещите новини в Турция.

„Хюриет" отбелязва, че лидерът на етническите турци е заплашен с пистолет на конгреса на формацията.

По време на словото на Ахмед Доган младеж се опита да го убие, пише „Милиет".

„Сабах" също съобщава, че лидерът на една от основните опозиционни партии, която обединява турците в България, е преживял атентат.

Подробно за атентата разказва и Анадолската агенция. В репортажа се отбелязва, че пистолетът на нападателя е засякъл и при опит да презареди атентаторът е повален на земята.

Мъж се качи на трибуната и насочи пистолет срещу лидера на българската партия на етническите турци преди да бъде обезвреден от охраната, съобщи „Ал Джазира".

Като една от най-влиятелните политически фигури на Балканите определя агенция Ройтерс Ахмед Доган, срещу когото беше извършен опит за атентат в НДК. 58-годишният Доган е начело на Либералното Движение за права и свободи близо 25 години. Движението представлява етническите турци и другите мюсюлмани, които съставляват около 12 процента от населението в България. ДПС беше коалиционен партньор в предишното правителство, оглавявано от социалистите, припомня Ройтерс.

Агенцията не пропуска да припомни, че последното политическо убийство беше през 1996 г. , когато на улица в София е застрелян бившия премиер Андрей Луканов.

Полицията задържа мъж, заплашил с пистолет партиен лидер, разкрива АП.

Атентатът е отразен от руските водещи медии и агенции с акцент, че Доган е ключов фактор в политическия живот в България.

В България се случи инцидент, който няма аналог в най-новата история на страната, пише „Российская газета".

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати