26 Април 2024 г. Петък

Покушението срещу Сокола и сбогом на лидерското място

2013-01-20 08:47:38

Какво се случи с Ахмед Доган

25-годишният бургазлия Октай Енимехмедов насочи пистолет към лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата конференция на партията вчера. Лидерът на формацията четеше доклада си, когато младежът се качи на сцената и насочи оръжието.

Доган първи се защити, като го удари и побягна. В това време нападателят бе съборен на земята от делегати на конференцията. Секунди по-късно се намеси Националната служба охрана, която разпръсна делегатите, които биеха Енимехмедов.

Лидерът на ДПС не пострада при опита за покушение, но бе откаран в болница ”Лозенец” за преглед.

 

Октай Енимехмедов пък беше отведен във ВМА, където беше прегледан. Нападателят беше задържан за 24 часа. Срещу него е образувано досъдебно производство и тече разследване в София и Бургас.

Първи на място на инцидента в НДК пристигнаха вътрешният министър Цветан Цветанов, градският прокурор Николай Кокинов и президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов.

Цветанов разказа, че пистолетът на нападателя е газов и е засякъл при опита на Октай да стреля. Кокинов пък загатна, че нападателят му разказал мотивите си, но и той и главният прокурор Сотир Цацаров не дадоха повече подробности.

Опитът за покушение доведе до критики към НСО, която охранява Доган.

Фирмата "Крон", която охранява НДК, е осъществявала вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите на националната конференция на ДПС, каза директорът на НСО генерал Тодор Коджейков по-рано днес.

”Крон Секюрити” има двама управляващи - Кирил Петров Радев, който е бивш шеф на НСБОП, и Ярослав Кирилов Радев.

Опитът за покушение предизвика и вълна от политически реакция. БСП, СДС, ДСБ и други осъдиха остро случващото се. РЗС и ”Атака” обясниха, че става дума инсценировка, подобна теза застъпи и ген. Атанас Атанасов.

Инцидентът прекъсна конференцията на партията, на която от дни се говореше, че Доган ще обяви оттеглянето си. На присъстващите в залата бяха раздадени копия от доклада на лидера на ДПС, от който става ясно, че той действително казва сбогом на председателското място, което заема от създаването на партията. Като свой заместник той посочва зам.-председателя на ДПС Лютви Местан.

Самият Местан изнесе патетично слово малко след атентата, в което заяви, че след този случай ”България вече не е същата” и допълни, че опитът за покушение срещу Доган е причинено от езика на омразата, който се прокарва в обществото.

Самото слово на Доган не беше прочетено от самия лидер, който се завърна в НДК, след като беше прегледан, а от Филиз Хюсменова. Повечето делегати го определиха като изключително патетично и лично.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати