23 Април 2024 г. Вторник

Борисов: Поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте!

2013-01-19 08:59:49

Спорният въпрос за втори кабинков лифт в Банско между местните хора и екоорганизации не бива да става „разделна граница”, а трябва да има добър баланс, заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите по време на правителственото заседание в сряда.

Според Борисов по никакъв начин не трябва да се сблъсква енергията на неправителствените организации, които са против тези идеи и местното население, става ясно от стенограмата. 

Министър-председателят подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в курорта. Той заявява, че това е задължително, защото скиорите чакат с часове и започва отлив на туристи по тази причина.

“Много наранявания по пистите и милиардни инвестиции и български и чужди, които са отишли в този регион след две-три години, ако така върви, ще западнат по простата причина, че хората искат да карат ски, да направят 10, 15, 20 спускания за кратко време. Като зачакат два часа на лифта, веднага търси, особено в Австрия, дестинациите, които отдавна с хиляди километри писти и лифтове са си решили въпроса”, обяснява той.

Министър Добрев, министър Караджова съберете ги, разговаряйте, намерете правилното сечение, така че, ако се отсече дърво, да се посадят сто, ако се пуска допълнително писта, тя да бъде задължителна на място, където е имало писта, да не се сече и да се правят нови, защото съм виждал там има лифтове, които стоят и не се използват в момента. Намерете правилното сечение между желанието за поминък на местните хора и еко организациите. Съберете се там, отидете там поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте, поръчва още Борисов.

Той коментира, че това е изцяло урбанизирана зона, но незаконната сеч приключва, защото „пред хотела като има борове и красота идват повече туристи”.

 


Вицепремиерът Цветан Цветанов коментира, че е изпуснато много ценно време да се разработи Национална стратегия за зимния туризъм в България. При посещението си в Банско в края на декември, когато разговаря за спиране на протестите по празниците, Цветанов обеща въпросът да е приоритен за правителството. 

Смятам, че това трябва да бъде направено дори преди провеждането на парламентарните избори, за да може да има обществен дебат, да може да има дебат в българския парламент, с неправителствените организации, коментира вицепремиерът и вътрешен министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати