19 Април 2024 г. Петък

Фермерите притеснени от фалити

2013-01-19 08:55:52
Производителите на плодове, зеленчуци и месо са изправени пред фалити. За това алармираха от Националната асоциация на земеделските производители по време на конференция в Пловдив. 
На форума бяха коментирани промените в общата селскостопанска политика за новия програмен период (2014-2020 г.) и в бюджета за земеделие. 

Във финансовата рамка е предвидено директните плащания за площ за българските фермери да се увеличат. Досега родните фермери получаваха 55% от размера на субсидиите на земеделците от старите страни-членки в Европейския съюз. 30% от директните плащания обаче ще бъдат заделени за екомерки в земеделието. 

„Те ще бъдат определени в законодателството и при неспазването му фермерите ще губят пари”, коментира пред Dnes.bg проф. Светла Бъчварова. 

„Българските производители на плодове, зеленчуци и месо са в критично състояние и промените в бюджета ще бъдат решаващи за тях“, заяви пред журналисти евродепутатът Ивайло Калфин. 

Има предложение на Европейската комисия да се сложи таван на директните плащания, който ще засегне големите производители, но е спорно дали това предложение ще бъде прието окончателно. 

„Фалити винаги е възможно да има, защото парите не достигат”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на земеделските производители Ангел Вукодинов.

Фермерите са притеснени и от факта, че в големите вериги се продават едва 15% български продукти, заради тежките условия, които се поставят на производителите. 80% от месото и 70% от плодовете, продавани у нас, са вносни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати