19 Април 2024 г. Петък

Дянков обвини Кунева, че изпуснала гроздовата ракия

2013-01-18 16:36:44

Меглена Кунева еглавният виновник за това българската гроздова ракия да не бъде призната като чисто българска марка напитка.

Това стана ясно от отговора на финансовия министър Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол на питането на депутата Кирчо Димитров докъде е стигнало придвижването на документацията пред европейските институции по въпроса.

Депутатът от Синята коалиция припомни, че ако напитката бъде призната за чисто българска марка, акцизът върху нея може да бъде намален наполовина, което означава, че бутилката от литър ще поевтинее с повече от 2 лв.

В отговора си Дянков обясни, че на 28 юли 2011 г. чрез Министерството на финансите България е изпратила искане до ЕК за разрешение да се прилага намалена акцизна ставка за спиртната напитка гроздова ракия, произведена в страната.
На 2 ноември същата година е получен отговор от ЕК, в който се посочва, че на този етап подобно предложение ще доведе до нарушаване на член 110 от Договора за ЕС, съгласно който нито една държава-членка не може да налага върху стоките от други страни-членки вътрешни данъци от такъв характер, че да дава косвена закрила на други стоки.

Вицепремиерът обясни, че от Брюксел са изтъкнали още, че е целесъобразно данъчните правила за гроздовата ракия да продължат да следват общите правила за облагане с акциз на алкохола.

Симеон Дянков обаче беше категоричен, че страната ни е имала шанс да се пребори за признаването на гроздовата ракия за българска марка, но това е трябвало да стане през2006 година, когато oще не сме били член на ЕС и сме приключвали преговорите за присъединяването ни. Той коментира, че това е една изпусната възможност, а главният виновник е тогавашният министър, отговарящ за европейските въпроси Меглена Кунева.

Дянков изтъкна и че три страни са успели да се преборят за подобни изключения за различни продукти, но са го направили именно по време на предприсъединителния процес.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати