26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ реши: Четиригодишните задължително на градина

2013-01-18 16:07:02

Предучилищното образование ще е задължително за 4-годишните деца. Това реши окончателно парламентът след тридневни дебати въпреки родителски протести и възражения от опозицията по Закона за предучилищното и училищното образование.

Текстът, който се предвижда да влезе в сила от 2016 г.,  беше приет с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и четирима независими депутати. "Против" бяха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.   

 

Другата седмица се очаква да се гласува в пленарната зала възможността предучилищната подготовка да се извършва по желание на родителите вкъщи или почасово.

Училищното образование ще е задължително до навършване на 16-годишна възраст. Децата ще тръгват на училище на 7 години, по преценка на родителя може и с година по-рано.

И днес в парламента не се размина без спорове и обвинения. Правите безобразие спрямо тези мънички български граждани, обърна се към управляващите Иван Костов от „Синята коалиция”. 

"Четиригодишните деца трябва да се гушкат, да се обичат, трябва да се научат да обичат, трябва да се учат на ценности, а не на нещо, което някой чиновник от Министерството на образованието реши. Прави се много силен жест към учителите. Нека ГЕРБ го направят, но да се отива до там да се карат хората насила, за да имат работа учителите, е разюздан популизъм", коментира Костов, който призна, че има частичен конфликт на интереси, защото при тези дебати мисли и за 2-годишната си внучка.

Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че в някои райони този закон не може да се приложи. Има хора, които нямат път до селото, а ги караме задължително да пращат детето си на детска градина, отбеляза той и прогнозира, че това може да доведе до поредното обезлюдяване на села. 

Колегата му Лютви Местан попита, ако детето не е покрило стандартите, няма ли да му се издаде удостоверение и какво ще стане, ако не получи удостоверение. Според Местан сега в този закон няма рамка за учебния план, степента на образование и образователния минимум.

"Ако искаме да променим нещата към по-добро, не трябва да има твърдения, че обричаме този закон да не се изпълнява", отбеляза Катя Чалъкова от ГЕРБ. Според нея задължителността на образованието е важна, за да може държавата да изпълни своите задължения.  

След гласуването стана ясно, че още днес "Синята коалиция" и представители на родителски организации ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текста от закона, с който се задължават децата на 4 години да ходят на детска градина.

Над 220 родители до момента са се подписали под искането за президентското вето и са категорично срещу задължителната забавачка.

Надяваме се президентът Плевнелиев, който наложи вето върху няколко закона до момента, вслушвайки се в разумните аргументи, да се намеси и да не позволи тази сериозна политическа грешка да влезе в закон, обясни Мартин Димитров. Според "Синята коалиция" с приетата разпоредба се отнема право на родителите и се дава на администрацията.

„Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни. Чрез задължителното образование от 4 години Министерството на образованието се нагърбва да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета”, коментираха родители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати