28 Март 2024 г. Четвъртък

Скандал в парламента межу Сидеров и Рашидов заради българо-турска продукция

2013-01-18 15:47:26

Скандал се разрази в Народното събрание между “Атака“ и министъра на културата Вежди Рашидов. Националстите поискаха оставката на министъра, а той отговори със закана за съд.

Министърът на културата Вежди Рашидов да подаде оставка, поиска от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Този път искането на националиста е обосновано с ангажирането на Киноцентъра за снимки на турско-български сериал на историческа тематика. От август месец у нас се снима копродукция между България и Турция – сериала “Ездачи“, който е на историческа тематика и има фантастични елементи.

Сидеров обясни, че досега сме гледали турски продукции по основните телевизии, но сега идва “нова фаза на промиване на мозъците“. Националистът дори нарече министъра “турски шпионин“.

В типичния си стил лидерът на “Атака“ разказа как според него във филма турското робство и “геноцидът над българите“ ще бъдат представени като идилия, а на Балканджи Йово няма да му режат ръцете, а щял да играе белот с поробителя.

Ще бъде представена превратна и лъжовна картина за България, която отдавна турската държава финансира с много пари - че не е имало робство и геноцид, нито насилствено ислямизиране, а всички са съжителствали прекрасно, каза лидерът на "Атака".

Категорично протестираме срещу това български актьори и Киноцентърът да бъдат давани за снимане на сериали, които ще изкривят българската история и ще фалшифицират цялото ни историческо минало, декларира Волен Сидеров.

България се превръща в страната на чалгата - ориенталска държава, в която джамиите са най-много на глава от населението, а Министерство на културата отпусна над 3 милиона лева на компанията "Пайнер", която популяризира чалгата в България, заяви Сидеров.

Според него парите са дадени на компанията заради предстоящите избори, за да могат чалга певиците да пеят на предизборните концерти на ГЕРБ. Защо Рашидов не даде тези 3 милиона на автентичен народен ансамбъл за народна музика, за да поощри истинския български фолк, попита реторично той.

В началото на седмицата стана ясно, че “Пайнер Медиа“ получава безвъзмездно финансиране по европейската програма за конкурентоспособност. Обащата сума, която ще бъде предоставена на фирмата, е 1 918 233 лева, като 287 735 от финансовата инжекция идват от национално финансиране.

Всеки човек може да говори, каквото си иска, но до определени граници, отговори Рашидов в кулоарите на парламента. Той допълни, че ще съди Сидеров заради обвиненията му, че е турски агент.

Целият ми живот е бил прозрачен, категоричен бе министърът.

Между двамата избухна скандал в кулоарите на парламента, тъй като Сидеров дойде да чуе какво ще му отговори министърът.

Никога не съм бил член на нито една партия, не съм бил и ченге, защото не можах да се вредя от многото мераклии, каза Рашидов.

Глупостта не е порок, но не бива да се превръща в свинщина, коментира още министърът на културата.

Винаги съм бил само прекрасен български художник, върша си добре работата, ремонтирам българските театри, заяви още той. Моето име стои в най-големите музеи, това ако е работа против България, коментира Рашидов.

Това, което казва Сидеров, е пълна лъжа, продължи той. Не се интересувам от частните корпорации, самият аз кандидатствам в МРРБ с проекти, не ги раздавам, обясни министърът. Думите му бяха отговор на обвинението на Сидеров, че Министерство на културата е отпуснало на “Пайнер медиа“ почти 3 млн. лева. "Не лъжи, бе, Вежди", репликира отстрани Волен Сидеров.

Говориш явни лъжи и клевети и ще те осъдя, предупреди Вежди Рашидов лидера на "Атака". Аз съм обичан и от българи, и от турци, и от евреи, а ти не си обичан от никого, каза още министърът. Да ме наричаш турски шпионин - с какво право ме обвиняваш, попита Рашидов. Сидеров му отговори, че е народен представител.

ДПС няма нужда да правят кампания, ти достатъчно им помагаш с твоята дейност, каза министърът на лидера на "Атака". За турските интереси работи твоята кауза, завърши Рашидов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати