19 Април 2024 г. Петък

Цветанов обяви нова акция на МВР - "М.И.Л.Е.В. - Мастит Измамник Лицемер Е Вреден"

2013-01-18 09:15:58
Специализирана полицейска операция "М.И.Л.Е.В. (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден)" е била проведена срещу 25-годишният Звезделин Методиев. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус" в 1:55 часа тази нощ. От изявлението на Цветанов не става ясно защо акцията е наречена така. По думите на вицепремиера задържаният Методиев "е активен представител на криминалния контингет за кражби" на коли и части от тях.

Задържаният Звезделин Методиев е извършвал престъпления на територията на Област Велико Търново –в град Велико Търново, град Павликени и град Свищов, съобщи по-късно комисар Живко Коцев, директор на Областната дирекция МВР във Велико Търново.

"През периода 2002 – 2012 година Методиев има издадени общо 19 присъди. Девет от присъдите са за противозаконно отнемане на МПС, а останалите 10 присъди са за кражби от жилища на граждани и необитаеми къщи. Три от тях са били извършени в условията на опасен рецидив", заявява още Цветанов. По информация от сайта на МВР на 17 януари вътрешният министър е в Дъблин за участие в неформална среща на съвета "Правосъдие и вътрешен ред" и явно съобщава за акцията от там.

Според "Фокус" през октомври 2012 г. Методиев е задържан за кражба на два автомобила и един микробус. По думите на Цветанов е установено, че е извършил престъпленията три дни след като е бил освободен от затвора в Плевен, където е изтърпявал присъда "лишаване от свобода" за срок от две години за извършени взломни кражби при условията на опасен рецидив и кражба на автомобил.

"Наложена му е била – постоянна мярка задържане под стража, която впоследствие е била изменена в домашен арест. Мотивите са били – влошено здравословно състояние. Заключенията на медицинската експертиза са били, че е установено влошаване на здравословното състояние, което се изразява в напрежение, тревожност и регистрирани епилептични припадъци. Задържането му за продължителен период от време водело до нарушения на препоръчания режим – щадящ нервната система, достатъчен сън и периодичен ЕКГ – контрол", се посочва в експертизата, цитирана от вътрешния министър пред "Фокус".

На 10 януари тази година Окръжния съд във Велико Търново определя мярката на Методиев  "домашен арест" и той е освободен.

"За времето от 14 януари до 17 януари 2013 г. на територията на област Велико Търново са били извършени следните противозаконни отнемания на МПС и опити за такива: Противозаконно отнемане на леки автомобили Фолксваген Голф, Сеат Толедо, Опел Вектра, Субару и други. На 17 януари към 6 часа сутринта във Велико Търново е проникнато през незатворена врата на жилище и е извършена кражба от портмоне на сто лева, дебитна карта и мобилен телефон. При огледите на откритите МПС са намерени и иззети дактилоскопски следи, които категорично съвпадат с тези на Методиев", обяснява още Цветанов.

Методиев е задържан от транспортна полиция във влака от град Левски за град Русе. "Телефонът, отнет през нощта, е бил открит у задържания. Задържаният е признал за извършени от него общо 11 престъпления на територията на ОД МВР Велико Търново за трите дни, в които е бил на свобода", разказва още вътрешният министър.

Изявлението пред агенция "Фокус" завършва с призив: "Благодаря на служителите на МВР и искам да се обърна с огромна болка и молба към представителите на съдебната система: Нека всички да обединим усилията си и да запазим достойнството на честните и трудолюбиви български граждани. Да положим усилия, водени от върховенството на закона – подобни лица да бъдат там, където име мястото, за да не се увеличава броят на жертвите на престъпността и липсата на справедливост в една демократична държава".

Странното име на акцията напомня на операция на МВР отпреди година, която беше озаглавена Р.А.Л.И.Ц.А. Тогава официалната позиция беше, че зад абревиатурата стои: "Р -  рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия". Неофициално се заговори, че заглавието  е препратка към името на съдия Ралица Манолова, която освободи Валентин Янев - Вальо Бореца от групата на "Наглите" под домашен арест.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати