28 Март 2024 г. Четвъртък

Срив на ГЕРБ на изборите? Твърде амбициозно е, прогнозира Първанов

2013-01-17 19:57:20

Смяната на позицията на Бойко Борисов на референдума вероятно е резултат от осезателен външен натиск. Това заяви пред БНР Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година, по повод призива на премиера Бойко Борисов към привържениците на ГЕРБ да гласуват с „не” на референдума за нова ядрена централа.  

„Неговото изявление наистина е необяснимо. То в никакъв случай не може да бъде емоционално. Моето тълкувание е, че става дума за осезателен външен натиск, където той не е устоял. Този натиск идва от онези, които са противници на развитието на ядрената енергетика, онези, които силно имат интерес да развиват други елементи на енергетиката в България. Освен всичко друго, ставаме заложник и на геостратегически интереси – нещо, което мисля, че е голяма грешка“, смята Първанов. 

По думите му с призива да се гласува с "не" на референдума премиерът Бойко Борисов обричал партията си, защото тя влизала в онази съвкупност от не повече 15 – 20% от гласувалите, които биха били против изграждането на новата централа. 

Той прогнозира, че съотношението на тези, които са "за", към онези, които са "против", ще бъде поне 3 към 1 в полза на привържениците на проекта.

Според него, ако резултатът от референдума е "за", премиерът Борисов трябва да подаде оставка.


Георги Първанов смята, че не трябва да се правят изводи от резултатите на референдума за резултатите на парламентарните избори. 

„Аз лично очаквам сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП, но не е много амбициозно да чакаме ГЕРБ да се срине, да падне до нашите 18-20%. Лично аз бих искал да видя БСП в подем с повече от 25-30%“, смята бившият президент. 

Според него след изборите е твърде вероятно да трябва да се сформира коалиция. 

„ГЕРБ много трудно, да не кажа почти невъзможно, да си намери партньор извън коалицията Янев – Марешки, която е придатък, която очевидно е създадена с подкрепата на самия Борисов“, смята Първанов. 

Той подчерта, че има още много какво да се изисква от ръководството на БСП. Доста време след конгреса все още ги няма онези алтернативни позиции, политики, които ние трябва да отстояваме“, смята Първанов. 

По думите му много е важно как ще протече процесът на номинациите за депутатските листи. 

„Като човек, който няма никакви амбиции и намерения в тази посока, няма да участвам в лично качество, но ще подкрепям и ще участвам активно в кампанията“, отбеляза Първанов. 

Според него мотивацията за гласуване на изборите ще бъде преди всичко социална и в по-малка степен ще се влияе от пиара и пропагандата в медиите. 

Президентът смята, че кризата е в главите на управляващите, на онези, които формират икономическата политика. Кризата е криза на управлението, криза на визията за управлението, смята още той.

За новия главен прокурор Сотир Цацаров Георги Първанов каза, че очаква „да има взаимодействие между институциите, а не въздействие“. 

„Прокуратурата не трябва да допусне да бъде подчинена на МВР, защото има съмнения за това, със сигурност има и опити за това. Много важно е да се запази независимостта на съдебната власт, да се укрепи нейният капацитет, защото тук ни гледат под лупа“,  смята бившият президент. 

Георги Първанов посъветва правителството да не спира Македония по пътя към ЕС заради антибългарската пропаганда.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати